7/5/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Έλληνα Υφυπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Έλληνα Υφυπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου


Συνάντηση με τον Έλληνα Υφυπουργό Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Κουίκ είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου. Κατά τη συζήτηση, έγινε ανασκόπηση της κατάστασης της οικονομίας των δύο χωρών και τις προσπάθειες για ανάκαμψη, ενώ επαναβεβαιώθηκε η ταύτιση θέσεων στο ζήτημα του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου, αφού καλωσόρισε τον κ. Κουίκ, ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό. Ασφαλώς, είναι κοινή η διαπίστωση και η θέση ότι στόχος εθνικός ολόκληρου του Ελληνισμού είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που να στηρίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, θα απομακρύνει τους έποικους, θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 και θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, δημοκρατικό, με πλήρη σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Υπήρξε ένα γεγονός, οι τελευταίες παράνομες εκλογές των κατεχομένων και η εκλογή του κ. Akinci . Πέραν τούτου, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι λαμβάνονται αποφάσεις σε επίπεδο τουρκοκυπριακής ηγεσίας χωρίς τη δραστική παρέμβαση και θέση της Άγκυρας. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι είναι η Τουρκία που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, σε ότι αφορά τη διεθνή πτυχή –αποχώρηση στρατευμάτων, εποίκων, κατάργηση εγγυήσεων- είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Τουρκία. Για αυτό ήρθε η ώρα, να στραφούν οι πιέσεις, οι επιρροές προς την πλευρά της Τουρκίας, διεθνώς και εντός της ΕΕ, για να αλλοιώσει τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη και στρεψόδικο στάση της. Κύπρος και Ελλάδα είμαστε στην ίδια γραμμή, στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας.

Πέραν τούτου, συζητήσαμε βεβαίως και την κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι, επίσης, κοινή θέση ότι οι οδηγίες της ΕΕ, ή θα έλεγα των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της ΕΕ, για λιτότητα έχουν οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας και σε κοινωνική δυστυχία. Είναι ώρα η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση προς πολιτικές ανάπτυξης, μέσω επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και, συνεπώς, διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής συνοχής.

Θέλω να τονίσω ότι αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδείξουν έμπρακτα τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, παρέχοντας στήριξη προς εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και ελπίζω ότι τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών να μετουσιωθούν σε συμφωνία. Μια συμφωνία που θα οδηγεί την Ελλάδα σε ανάπτυξη, μακριά από πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, να αποκαθιστά την κοινωνική ισορροπία και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Με τη σειρά του, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποδοχή και τη διαχρονική σχέση στήριξης της Κυπριακής Βουλής προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουίκ σημείωσε: «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με δεχθήκατε και ευχαριστώ ιδιαίτερα και για τα τελευταία λόγια που είπατε, στέλνοντας τα πρέποντα μηνύματα αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, το οποίο εξακολουθεί να είναι σκληρό και δύσκολο, αλλά έχει γίνει αντιληπτό από την ημέρα που πήραμε τη λαϊκή εντολή στις 25 Ιανουαρίου, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται, ότι η Ελλάδα δεν λέει «ναι» με τα χέρια κάτω, η Ελλάδα πάνω στο τραπέζι βάζει και τις κόκκινες γραμμές της, ζητώντας λύση πάντοτε μέσα στο ευρώ.

Θα έλεγα ότι αισιοδοξώ σε σχέση με την κατάληξη για ένα οριστικό πακέτο συμφωνίας μέχρι τις αρχές Ιουνίου, για να μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά το Πρόγραμμα και τα όσα υποσχεθήκαμε, και ως Ανεξάρτητοι Έλληνες που μετέχουμε στην Κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα αντιμνημονιακά και τα οικονομικά θέματα.

Παρέχουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην Κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός πολιτικός. Είναι ένας αρχηγός, ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και πέρα από το φάσμα του δικού του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τα εθνικά θέματα, είναι αυτά, τα οποία χειρίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τη Δευτέρα θα πάει στην Άγκυρα. Πρέπει να πω όμως ότι προχθές, στην παρουσίαση του βιβλίου του Άγγελου Συρίγου, «Ανατολικές σχέσεις», όπου ήταν ένας από τους ομιλητές, ο κ. Κοτζιάς είπε πριν ξεκινήσει για την Άγκυρα, ειδικά για το Κυπριακό, ότι η λύση δεν είναι λύση όσο υπάρχουν δυνάμεις κατοχής, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Βεβαίως, οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, στο ψευδοκράτος, με τις ψευδοεκλογές είναι σημαντικές στο κομμάτι που αφορά τα ελληνοτουρκικά και το πρόβλημα του νησιού, αλλά να θεωρείτε βέβαιο, κ. Πρόεδρε, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Πάνο Καμένο ως εταίρο, τον αρχηγό του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου, σε αυτά τα οποία θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα».

_____________