7/5/15

Πρόσκληση σε διάλογο από τον Υπουργό Υγείας προς τους επαγγελματίες υγείας

Πρόσκληση σε διάλογο από τον Υπουργό Υγείας
προς τους επαγγελματίες υγείας
για ανάπτυξη της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης


Είμαστε δίπλα στους ασθενείς και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της παρουσίας μου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, επισκεπτόμενος το δημόσιο νοσηλευτήριο κατά τη διάρκεια της τετράωρης στάση εργασίας των επαγγελματιών υγείας.

«Ήρθα για να δω ιδίοις όμμασι πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της σημερινής απεργίας των επαγγελματιών υγείας, και για να δώσουμε –εάν χρειαστεί- περαιτέρω οδηγίες σε ενδεχόμενες δυσκολίες που ίσως προκύψουν. Έχουμε τοποθετήσει προσωπικό ασφαλείας και στους θαλάμους και στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια όλων των επαρχιών, και μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα», είπε ο κ. Πατσαλής.

Υπογραμμίζοντας ότι η απεργία δεν αποτελεί τη λύση στα προβλήματα, αλλά αυτή πλήττει και ταλαιπωρεί περαιτέρω τον ασθενή, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας, τους τελευταίου μήνες, ήταν σε συνεχή διαβούλευση με τις Συντεχνίες, με σκοπό να ικανοποιηθούν όσον το δυνατόν περισσότερα από τα αιτήματά τους.

«Έχουμε ικανοποιήσει τα πλείστα από τα αιτήματα που μας κατατέθηκαν από τις Συντεχνίες. Αιτήματα, των οποίων η ικανοποίηση ήταν εφικτή, μέσα από τις υφιστάμενες νομοθεσίες, το Μνημόνιο και τη σοβαρή οικονομική κρίση.

Ιδιαίτερα με τους γιατρούς, τα τρία μεγάλα αιτήματα τα οποία καταγράφονται στη Συμφωνία που υπογράψαμε με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.), έχουν σχεδόν ικανοποιηθεί. Αυτά είναι η υπερωριακή αποζημίωση των γιατρών, όπου η Κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. για εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συστήματος, παρέχοντας και επιπρόσθετο κονδύλι ύψους €3 εκ., με αναδρομική ισχύ την 1 η Ιανουαρίου 2015, και η αποπαγοποίηση 56 θέσεων Α15 και Α16, οι πλείστες των οποίων έχουν πληρωθεί. Στο τρίτο θέμα, αυτό των εκτάκτων, η απαίτηση για καλύτερα συμβόλαια μπορεί να γίνει στο πλαίσιο που επιτρέπει η νομιμότητα.

Αναφορικά με τους νοσηλευτές, προχωρήσαμε σε αποπαγοποίηση ανώτερων θέσεων προαγωγής, οι πλείστες των οποίων έχουν πληρωθεί. Υπάρχουν κάποια άλλα θέματα που αφορούν στην κατάργηση θέσεων και κάποια επιδόματα που και αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν. Όλα τα υπόλοιπα θέματα, τόσο των νοσηλευτών όσο και των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, τα οποία είναι πιο θεσμικά και απαιτούν να γίνουν μέσα από μια αναδιάρθρωση, θα συζητηθούν εντός των ημερών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Η αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημείωσε ο κ. Πατσαλής, δεν θα είναι μακρόθυμη. Οι μελέτες και το προσχέδιο της νομοθεσίας έχουν αναπτυχθεί, είμαστε σε πορεία υλοποίησης και τα αιτήματα δεν θα αποσταλούν στις ελληνικές καλένδες, αλλά θα συζητηθούν τώρα και με θετικότητα. «Είναι γι’ αυτό που έχω καλέσει τους επαγγελματίες υγείας όπως ξεκινήσουμε τη συζήτηση γύρω από την αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εξεύρουμε λύσεις σε αυτά τα πολύ μεγάλα εργασιακά προβλήματα», είπε.

Οι ασθενείς είναι αυτοί που υποφέρουν καθημερινά από το υφιστάμενο σύστημα υγείας, το οποίο χρειάζεται αλλαγή. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Εδώ υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση. Η αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα γίνει αυτή τη χρονιά.

Θεωρώ, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, ότι είμαστε προ πολλού στην ώρα μηδέν για την υγεία. «Είτε όλοι μαζί θα κάνουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, αφήνοντας στην άκρη μικροσυμφέροντα και σκοπιμότητες, είτε θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι οδηγούμαστε προς την αυτοκαταστροφή», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.