26/5/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών


26/05/2015
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην οποίαν παρέστη, για το θέμα της απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από υπηκόους τρίτων χωρών στη βάση ειδικών Σχεδίων.
Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για Σχέδια που προνοούν την απόδοση υπηκοότητας με προϋπόθεση την αγορά κατοικιών από υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι αποκτούν μόνιμη διαμονή στη Δημοκρατία και έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αυτό που ζητούσαν οι βουλευτές ήταν στοιχεία με αριθμούς και πληροφορίες από τον καιρό που υφίστανται αυτά τα Σχέδια, δηλαδή και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΣ από τον ίδιο. Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε: «Αυτό που είπα στους βουλευτές είναι ότι αυτά δεν γίνονται δημόσια ούτε μπορούμε να δώσουμε στη Βουλή στοιχεία που άπτονται προσωπικών δεδομένων και αύριο να τα δούμε δημοσιευμένα στα ΜΜΕ. Είπα, επίσης, ότι αν θέλουν, μπορούν να έρθουν στο Υπουργείο και εκεί, οι Λειτουργοί, να τους δείξουν τα πάντα».
Ακολούθως και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για το ποσό των 2 δις ευρώ, που όπως λέχθηκε μέσα στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, έχει επωφεληθεί μέχρι στιγμής η Κυπριακή Δημοκρατία από τη λειτουργία αυτών των Σχεδίων, ο κ. Χάσικος είπε: «Όχι μόνο από την παραχώρηση υπηκοοτήτων. Είναι και άλλα Σχέδια που έχει η Δημοκρατία, για αγορά κατοικιών από υπηκόους τρίτων χωρών. Τους δίνουμε το δικαίωμα για διαμονή στη Δημοκρατία, δεδομένου ότι τα εισοδήματά τους προέρχονται από το εξωτερικό (διότι απαγορεύεται να εργάζονται στην Κύπρο). Όλα αυτά τα Σχέδια, έφεραν στην Κύπρο 2 δις ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια».