26/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας
στην εκδήλωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Κύπρος 1974-2014 Δεν ξεχνώ- Διεκδικώ- Δημιουργώ»


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και τιμή που χαιρετίζω την τελετή βράβευσης των μαθητών που με τα έργα τους διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Κύπρος 1974-2014 Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ - Δημιουργώ». Αποτέλεσε μεγάλη τιμή για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό, τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, με τη συνεργασία του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η δημιουργική έκφραση των μαθητών για το Κυπριακό πρόβλημα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού μας. Η Κύπρος δυστυχώς παραμένει μια ημικατεχόμενη πατρίδα, η μοναδική μοιρασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μαθητές μας, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης πραγματικότητας της Κύπρου και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους μέσα από δικές τους δημιουργίες. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν τον συνεχιζόμενο πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων, τον καημό των προσφύγων για να ξαναζήσουν στις πόλεις και στα χωριά τους αλλά και την πολιτιστική καταστροφή που σημειώθηκε στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Οι εργασίες τους απέδειξαν ότι η ιστορική μνήμη διατηρείται ακέραιη στις ψυχές τους.

Η Κύπρος, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης με σημαντική στρατηγική θέση και αποθέματα φυσικού πλούτου, ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά περιζήτητη στους διάφορους κατακτητές της. Η ιστορία καταγράφει αδικίες και προκλήσεις που συντελέστηκαν εις βάρος των ανθρώπων του νησιού, που όμως αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για ελευθερία, για δικαιοσύνη, για εθνική επιβίωση. Παρά τις ξένες επιρροές, η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την πολιτιστική της ταυτότητα, γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων, όλα   τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης της.  
 
Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ η νέα γενιά να είναι ενημερωμένη, διεκδικητική και μαχητική ωσότου εξευρεθεί η λύση εκείνη που θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δίκαιη και ειρηνική συμβίωση σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. Και ευελπιστούμε ότι, μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που ξεκινά αυτές τις μέρες σε ένα ευνοϊκότερο κλίμα, θα επιτύχουμε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να οδηγεί σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια Κύπρο που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Συγχαίρω τους μαθητές όλων των βαθμίδων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας που έλαβαν μέρος στο Πρόγραμμα «Κύπρος 1974-2014 Δεν Ξεχνώ -Διεκδικώ- Δημιουργώ» και ιδιαιτέρως τα παιδιά που διακρίθηκαν, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς που ενεθάρρυναν και καθοδήγησαν την όλη προσπάθεια. Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Δημοκρατία, και ιδιαιτέρως τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία αλλά και για την ουσιαστική συνεργασία. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει τη συνέχιση και αναβάθμιση αυτής της όμορφης και σημαντικής προσπάθειας.