8/5/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
σε   εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Βασικός σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η ενημέρωση γύρω από τις διάφορες δράσεις που αναπτύχθηκαν για προώθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής χρήσης του διαδικτύου.

Κεντρική δράση στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ήταν η συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό που διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα: «Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο». Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, θα έχουμε σε λίγο την ευκαιρία να δούμε τις βραβευμένες δημιουργίες.

Επιδίωξη του διαγωνισμού   ήταν τα παιδιά, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, να γίνουν κριτικοί χρήστες των τεχνολογιών, της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Για να επιτύχουν τον στόχο τους, οι μαθητές κλήθηκαν να διερευνήσουν, να προβληματιστούν και να πάρουν από κοινού αποφάσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επικοινωνίας και της κοινοποίησης των μηνυμάτων τους. Προέκταση του καθιερωμένου αυτού διαγωνισμού, αποτελεί και η ημερίδα που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΑΤΗΚ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ένα σημαντικό θεσμό, που παρέχει χρήσιμη ενημέρωση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι μαθητές μας σήμερα βιώνουν την τεχνολογία ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής τους. Τα ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα που χρησιμοποιούν τους παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες όμως απαιτούν κριτική και ορθή αξιοποίησή τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μικροί και μεγάλοι, να είναι σε θέση να επεξεργάζονται προς όφελός τους την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατακτώντας τον ψηφιακό γραμματισμό, δηλαδή όλες εκείνες τις προσωπικές, διανοητικές και τεχνολογικές δεξιότητες που απαιτούνται για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλες, το Πρόγραμμα «Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο», το Πρόγραμμα «Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο», το Πρόγραμμα   πιστοποίησης eSafetyLabel , βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές, παρουσιάσεις και διαλέξεις για γονείς, υποστήριξη και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.

Συγχαίρω το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της επιμόρφωσης και όχι μόνο, αλλά και όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, τα οποία λειτουργούν προληπτικά και προστατεύουν από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, γιατί στηρίζει με την παροχή υπηρεσιών αλλά και οικονομικά την υλοποίηση των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο θέμα αυτό.

Σήμερα λόγω άλλων υποχρεώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατέστη δυνατόν να είναι μαζί μας,  ωστόσο τον ευχαριστούμε θερμά που έθεσε υπό την αιγίδα του τη σημερινή εκδήλωση.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις παρουσιάσεις των παιδιών και να ακούσουμε τις προσωπικές τους εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.