8/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στην Εβδομάδα Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις
8-17 Μαΐου 2015


«Εμείς λέμε ναι στην ύφεση».

Αυτό είναι το σύνθημα που επέλεξε για τη φετινή του εκστρατεία ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου για να τονίσει τη θετική επίδραση που προκαλεί στους ρευματοπαθείς η ύφεση από τα επώδυνα συμπτώματα και την ικανοποίησή τους από την ύφεση της πάθησής τους.
Τα ρευματικά νοσήματα επηρεάζουν αρκετούς τομείς της ζωής του πάσχοντα. Γι’ αυτό και δίδεται μεγάλη σημασία στην έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αντιμετώπιση, ούτως ώστε η ασθένεια να οδηγηθεί πιο γρήγορα στην ύφεση.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους φορείς, το Υπουργείο Υγείας και την ομάδα των ασθενών, συμβαίνουν σε μια περίοδο ύφεσης και περικοπών στην υγεία. Η ποιότητα ζωής συνεχίζει να είναι προτεραιότητα μας, όπως σημαντική είναι η παροχή διευκολύνσεων στην περίθαλψη και την πρόσβαση στις θεραπείες.   

Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να εκτελούν ιατρικές πράξεις, με σκοπό την καλύτερη έκβαση της υγείας του ασθενή. Με προσανατολισμό στον ασθενή, βρίσκονται μπροστά στη γνώση ότι για την εκπλήρωση των αναγκών των ασθενών και την ταυτόχρονη ικανοποίησή τους, χρειάζεται να εξισορροπήσουν τις υψηλές δαπάνες με την εισαγωγή αποτελεσματικών τεχνικών και ιατρικών πράξεων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η ύφεση και η σταθερότητα.

Συγχαίρω τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου για τη διοργάνωση της 15 ης ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις που σκοπό έχει να ενημερώσει γύρω από τα ρευματικά νοσήματα, αλλά και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες των ρευματοπαθών.  
Το Υπουργείο Υγείας, με σεβασμό προς τους ασθενείς και τις ανάγκες τους, προχώρησε στη συμπερίληψη ενός ρευματολόγου ιατρού στη νέα σύνθεση της Επιτροπής Φαρμάκων, ο οποίος ασκεί καθήκοντα σε κρατικό νοσηλευτήριο. Πρόσθετα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες συμφώνησαν με τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου στη δημιουργία πρωτοκόλλου για τις παθήσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας και ψωριασικής αρθρίτιδας που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Αντιρευματικού Συνδέσμου.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με ειδικό παιδορευματολόγο, η οποία επισκέπτεται την κλινική μας τέσσερις φορές τον χρόνο και εξετάζει παιδιά αναλόγως με τη βαρύτητα, κατά προτεραιότητα. Οι ασθενείς όλοι έχουν συνεχή παρακολούθηση από παιδίατρο με ειδικό ενδιαφέρον στην παιδορευματολογία, τόσο για τις εργαστηριακές τους εξετάσεις, όσο και για τη ρύθμιση της θεραπείας τους. Οι δύο ιατροί βρίσκονται σε συχνή και άμεση επικοινωνία, ιδιαίτερα για τα πιο εξειδικευμένα περιστατικά. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι η ικανοποίηση των γονέων από τις υπηρεσίες που παρέχονται και με την ποιότητα της δουλειάς των γιατρών να γίνεται ευρέως γνωστή στην ιατρική κοινότητα της Κύπρου.

Αγαπητοί μου,

Με μοναδική μας επιδίωξη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ύφεση των επιπλοκών και επώδυνων συμπτωμάτων από τις ρευματικές παθήσεις, κατευθυνόμαστε με σταθερά βήματα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, και αντλώντας νέες γνώσεις, να εφαρμόζουμε σύγχρονες μεθόδους προς το καλό των ασθενών που υπηρετούμε.

Οι ενέργειες μας θα συνεχίζουν διότι γνώμονας μας είναι ο ασθενής και το συμφέρον του.

------------------

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου   δρ Χριστίνα Γιαννάκη.