27/5/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην εκδήλωση των Αρμενίων της Κύπρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στην εκδήλωση των Αρμενίων της Κύπρου

Θέλω θερμά να σας καλωσορίσω στην αποψινή συγκέντρωση που οργανώθηκε από το Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο πλαίσιο στενότερης επαφής με τους αδελφούς Αρμένιους. Ευχαριστώ τον Φώτη, αλλά και την Καίτη Κληρίδου, η οποία διετέλεσε Επίτροπος Προεδρίας, έχουν μεριμνήσει έτσι ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι μεταξύ μας σχέσεις, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές ανάγκες και προβλήματα που αντιμετωπίζετε, βεβαίως στο πλαίσιο της ισότητας μεταξύ των υπολοίπων πολιτών.
Η αποψινή συγκέντρωση, μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας και αδελφοσύνης, μέσα στο ίδιο πνεύμα που η αρμενική κοινότητα, αιώνες τώρα, δίνει το δημιουργικό παρών της στο νησί μας. Όπως ανέφερε ο φίλος Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρκέζ Μαχτεσιάν, το παρών της το δίνει επί βυζαντινής εποχής. Ήταν οι πρώτοι Αρμένιοι που δημιούργησαν τις πρώτες παροικίες και έκτοτε αποτελούν ένα από τα δημιουργικότερα κομμάτια της πατρίδας μας.
Οι Αρμένιοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού. Μαζί, σε όλη τη διαδρομή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, βιώσαμε τις επιτυχίες, αλλά μαζί και τις τραγωδίες.
Η αρμενική κοινότητα επέλεξε να ενταχθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και παράλληλα διατηρεί - και αυτό είναι που έχει σημασία - τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά, τα οποία εμπλουτίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η αρμενική Εκκλησία και τα τρία δημοτικά σχολεία Ναρέκ στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων των Αρμενίων.
Ως Πολιτεία πάντοτε θα αναδεικνύουμε με περηφάνια το γεγονός πως η δική σας μικρή κοινότητα, καταφέρνει με τον δυναμισμό της να είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας.
Μαζί αποτελούμε παράδειγμα αλληλοσεβασμού και αρμονικής συμβίωσης που δημιουργεί ακριβώς και τις προϋποθέσεις ή στέλνει τα μηνύματα ότι όπως και στο παρελθόν με τους Τουρκοκύπριους, έτσι και στο μέλλον ευελπιστώ, ότι θα μπορούμε οπωσδήποτε να συμβιώσουμε ειρηνικά όπως ακριβώς το παράδειγμα των Ελληνοκυπρίων, των Αρμενίων, των Λατίνων, των Μαρωνιτών.
Έχουμε εντάξει την ευημερία και πρόοδο της κοινότητας των Αρμενίων μέσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τις ανάγκες των Αρμενίων, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου – Μαρωνιτών και Λατίνων.
Αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν έχουμε ακόμα ικανοποιήσει ή που γεννώνται ως αποτέλεσμα της ζωντανής παρουσίας σας, θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας μέσω του Εκπροσώπου σας στη Βουλή, μέσω της Εκκλησίας σας και μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας και εμού προσωπικά.
Θέλω να επισημάνω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας είναι πραγματικά άριστες. Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις μας γίνονται ακόμη καλύτερες και βαθύτερες. Σημειώνω, επί του προκειμένου, την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας στα υψηλότερα πολιτειακά επίπεδα, το τελευταίο διάστημα.
Η εδώ παρουσία του Προέδρου του αρμενικού Κοινοβουλίου, η επίσκεψή μου στο Ερεβάν της Αρμενίας προ μηνός για να συμμετάσχω στις συμβολικές τελετές μνήμης και τιμής για τη γενοκτονία των Αρμενίων αποτελούν την ελάχιστη απόδειξη (των στενών μας σχέσεων). Εν συνεχεία της επίσκεψής μου και κατά την πρόσφατη παρουσία μου στη Μόσχα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον φίλο Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Σερζ Σαρκισιάν , τον οποίον και έχω προσκαλέσει στην Κύπρο και αποδέχθηκε την πρόσκληση. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία το Φθινόπωρο να έχετε μαζί σας και τον Πρόεδρο της Αρμενίας. Και αυτό είναι η απόδειξη των στενότατων και φιλικών σχέσεων που διατηρούν η Αρμενία και η Κύπρος.
Θέλω με αυτήν την ευκαιρία, να επαναλάβω ότι Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε και καταδικάζει απερίφραστα τη γενοκτονία των Αρμενίων ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Αποτελούν στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας τα όσα έγιναν προ 100 ετών.
Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, νιώθουμε περηφάνια για όλους τους Αρμένιους της Κύπρου που διακρίνονται στις επιστήμες, στο εμπόριο, τις τέχνες και στην καθημερινή ζωή.
Εσείς οι Αρμένιοι έχετε συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο, στην πρόοδο που έχουμε πετύχει τα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία και η συνεισφορά σας στα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα της κυπριακής πραγματικότητας είναι αναντίλεκτη. Όπως μαζί έχουμε πετύχει πολλά στα προηγούμενα χρόνια, μαζί θα βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και θα οδηγήσουμε την κοινή μας πατρίδα στην επανένωση, στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ειρήνη και στην ευημερία.
Έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας. Ένα όραμα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, μια χώρα που ως κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να δώσει την απαραίτητη προστασία σε όλους τους πολίτες διαφυλάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχουμε ένα όραμα που να επιτρέπει στις νέες γενεές να βλέπουν το μέλλον με σιγουριά και βεβαιότητα.
Μακάρι να υπάρχει - και θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει αυτήν την περίοδο - αποφασιστικότητα και βούληση που θα διασφαλίζουν το συντομότερο δυνατόν μια διαρκή, λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Τον περασμένο χρόνο, είχαμε πετύχει την κοινή δήλωση της 11 ης Φεβρουαρίου 2014. Κατά κοινή ομολογία η δήλωση αυτή λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθορίζει με καθαρότητα τη βάση λύσης, ενώ την ίδια ώρα ορίζει με ξεκάθαρο τρόπο τις βασικές αρχές και αξίες -διεθνείς και ευρωπαϊκές- που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επιδιωκόμενη λύση.
Πιστεύω πως σε αυτό το πλαίσιο, με αλληλοσεβασμό και πολιτική βούληση μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών και κατάληξη σε λύση. Αυτό είναι μια απόφαση ή βούληση που εκφράζεται εδώ και 41 χρόνια από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών και αν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτή η επίτευξη της λύσης αυτό σίγουρα δεν οφείλεται σε όσους ήταν τα θύματα της εισβολής και κατοχής.
Θέλω να πιστεύω πως και μετά τη λύση η δική σας κοινότητα θα αποτελεί παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας, όπως εξάλλου το πράττετε εδώ και αιώνες. Όλοι μαζί οι Κύπριοι να αποδείξουμε πως μπορούμε να υπερβούμε συγκρούσεις αιώνων και, γιατί όχι, να ξεκινήσει από την Κύπρο μία άλλη σχέση ανάμεσα σε Έλληνες, Τούρκους και Αρμενίους.
Θέλω να διακηρύξω τη βαθιά πεποίθησή μου ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει ξανά μια χώρα ευημερίας που να προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους σε όλη την επικράτειά της και την ίδια ώρα να είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μαζική παρουσία σας, να σας ευχαριστήσω για την ενεργό παρουσία σας στον κοινό αγώνα για επιβίωση και προκοπή της κοινής μας πατρίδας.