7/5/15

Δήλωση Υπουργού Άμυνας μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας



Δήλωση Υπουργού Άμυνας μετά τη συνεδρία της
Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας



Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να ενημερώσουμε την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για τους Kανονισμούς που αφορούν προαγωγές, ιεραρχία και αφυπηρετήσεις των υπαξιωματικών.

Είναι ένας κανονισμός που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν είναι ο μόνος από μια σειρά νομοθετημάτων που εκκρεμούσαν και αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της ΕΦ αλλά και την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. Όπως ξέρετε, το τελευταίο διάστημα έχουμε καταθέσει στη Βουλή μια σειρά νομοθετημάτων ενώ κάποια άλλα βρίσκονται στο δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο συγκεκριμένος Κανονισμός αίρει αδικίες που υφίσταντο στο παρελθόν, καθιερώνει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τις κρίσεις και τις προαγωγές των υπαξιωματικών, καθιερώνει υποχρεωτικά σχολεία, καθιερώνει την ανέλιξη με βάση τις επιδόσεις και την αξία και εισάγει ένα νέο θεσμό, αυτόν των  γραπτών εξετάσεων. Πρώτιστο μας μέλημα είναι ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση της ΕΦ αλλά και την ίδια ώρα η εμπέδωση ενός κλίματος αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης. Τέρμα οι παρεμβάσεις, τέρμα νοοτροπίες που στο παρελθόν οδήγησαν και στην μείωση του φρονήματος και του ηθικού αλλά και που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της ΕΦ.

Πρέπει να πω, επίσης, ότι ο κανονισμός αίρει διακρίσεις που υφίσταντο σε ό,τι αφορά το φύλο και για το οποίο είχαμε υποδείξεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο οι Kανονισμοί για τους Αξιωματικούς θα είναι στην ίδια βάση με αυτούς των Υπαξιωματικών, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Η φιλοσοφία είναι η ίδια, δηλαδή η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα σύγχρονο στρατό με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια ανέλιξης αλλά και η αποσυμφόρηση της πυραμίδας, έτσι ώστε να αρθούν αδικίες που, δυστυχώς, έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια επειδή οι Αξιωματικοί για πάρα πολλά χρόνια βρίσκονται στον ίδιο βαθμό, χωρίς δυνατότητα προαγωγής».

Ο Υπουργός Άμυνας έκανε, επίσης, αναφορά στο ζήτημα της μονιμοποίησης 52 εθελοντριών που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια δηλώνοντας ότι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το θέμα βαίνει προς οριστική κατάληξη με τη μονιμοποίηση των εν λόγω εθελοντριών, όπως είχε ζητηθεί και από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση.

Όσον αφορά το ωράριο των Αξιωματικών, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν έχει συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας. Είναι και αυτό ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, τόνισε, και το οποίο με την έγκριση του από τη Βουλή θα δώσει τη δυνατότητα να αρθούν αδικίες που υπήρχαν στο παρελθόν αλλά και τη δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός ωραρίου που προσφέρει και ενισχύει δικαιώματα του προσωπικού χωρίς όμως να επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΦ και αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός είναι το πρώτο μας μέλημα και αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Γραφείο Τύπου, 7 Μαΐου 2015