27/5/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε
επίσκεψη στα γραφεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου


Επίσκεψη στα γραφεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο κ. Παύλο Ιωάννου και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τα προβλήματα του Θεσμού.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το ενδιαφέρον που επέδειξε για τα ζητήματα που αφορούν στον θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «σε μεγάλο βαθμό, η επιτυχία του θεσμού εξαρτάται και από τον βαθμό αποδοχής του από την κοινωνία και, προφανώς, η αποδοχή του από το πολιτικό σύστημα συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Προφανώς, το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τον Πρόεδρο της Βουλής είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας αποδοχής του θεσμού από την κοινωνία και το σύστημα».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, τονίζοντας ότι ο θεσμός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα κατά τη σημερινή περίοδο με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος. «Ένα χρήσιμο εργαλείο ο Επίτροπος και, κατ’ επέκταση, ο Φορέας, για την αναδιάρθρωση των δανείων που αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Είναι η μεγάλη προτεραιότητα και ασφαλώς είναι πολύτιμη και χρήσιμη η συνεισφορά του Φορέα και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης των δανείων», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η ριζική λύση του προβλήματος θα προέλθει μέσα από την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, με την έννοια της ανάπτυξης. Ανάπτυξη σημαίνει νέες θέσεις εργασίες, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος της κοινωνίας και των πολιτών και άρα, δυνατότητα των πολιτών και, συνεπώς, και των οφειλετών να ξοφλήσουν τα δάνειά τους. Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι ναι μεν είναι χρήσιμος ο θεσμός, όπως και άλλοι θεσμοί, όμως, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, ιδιαίτερα με ευθύνη της Εκτελεστικής Εξουσίας, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης που αποτελεί τη μόνη οδό, τη μόνη μέθοδο, για να επανέλθει η κυπριακή οικονομία σε συνθήκες σταθερότητας, και σε μακροπρόθεσμη βάση, σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και ευημερίας».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανταπόκριση του κοινού στον θεσμό του Επιτρόπου, ο κ. Ιωάννου είπε: «Υπάρχει θετική ανταπόκριση του κοινού στον θεσμό. Όσον αφορά στα παράπονα, ξεκινήσαμε μόλις στις 16 Φεβρουαρίου και ήδη παίρνουμε έναν σημαντικό αριθμό παραπόνων. Υπάρχει ένας αριθμός παραπόνων που είναι κατατεθειμένα στις Εποπτικές Αρχές και αναμένεται να μας αποσταλούν.

Παίρνουμε σημαντικό αριθμό παραπόνων και από το εξωτερικό, από πολλές χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ισπανία, η Αγγλία κτλ. Επίσης, υπάρχουν κατατεθειμένα παράπονα στην αντίστοιχη Αρχή στην Αγγλία και αναμένω σύντομα να μου αποσταλούν και ήδη προχωρούμε με γρήγορο ρυθμό στην εξέταση των παραπόνων και στην επίλυσή τους όπου χωρεί δίκαιη και λογική λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο υπόκειται του παραπόνου.

Όπως έχω αναφέρει, σε κάποιες περιπτώσεις ήδη έχουμε κάνει φιλικό διακανονισμό, ενώ σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, μέχρι στιγμής, έχουμε ένα ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 75%. Βέβαια, δεν μπορούμε να διατυπώσουμε γενικά συμπεράσματα για την επιτυχία της διαδικασίας διαμεσολάβησης, πρέπει να περιμένουμε να υπερβεί ο αριθμός τις 50-60 διαμεσολαβήσεις. Μέχρι στιγμής είμαστε στις 30 ολοκληρωμένες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός και κατά πόσο η Βουλή είναι σε θέση να συμβάλει στην επίλυσή τους, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, ένα εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν, είναι η ανεξαρτησία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Πρόσθεσε ότι η σύνθεση του φορέα, «εμπεριέχει κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού. Είναι κάτι, το οποίο θα διαβι βάσω και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προς τον σκοπό να επιτευχθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις σε συνεργασία με την Εκτελεστική Εξουσία, για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Φορέα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα με το Φράγκο Ελβετίας σε σχέση με τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα και εάν η Βουλή μπορεί να συμβάλει στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχουν ήδη κατατεθεί αρκετά παράπονα που αφορούν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, σημειώνοντας ότι έχει ήδη αντιμετωπιστεί μια περίπτωση μέσα από τη διαδικασία του φιλικού διακανονισμού. Συμπλήρωσε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα ολοκληρωθεί ένας αριθμός παρόμοιων υποθέσεων, οι οποίες αναμένεται να επιλυθούν με φιλικό διακανονισμό αντί με την έκδοση απόφασης.