25/5/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Επιτροπή των ελεύθερων ακριτικών και ημικατεχόμενων Δήμων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Επιτροπή
των ελεύθερων ακριτικών και ημικατεχόμενων Δήμων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της Επιτροπής των Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Γερίου, Αθηένου και Δερύνειας.

Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων κ. Αντρος Καραγιάννης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο καταθέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έξι ακριτικοί και ημικατεχόμενοι Δήμοι. Του έχουμε επιδώσει υπόμνημα για να προβεί σε ενέργειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Τα σοβαρότερα προβλήματά μας είναι η παρουσία του κατοχικού στρατού και του συρματοπλέγματος και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο όπως προχωρήσει στη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού και στην παραχώρηση κινήτρων για τα νεαρά ζευγάρια. Ζητήσαμε επίσης την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο καταστρέφεται κοντά στη νεκρή ζώνη ή στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτή.

Ζητήσαμε ακόμη την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η διάνοιξη οδοφραγμάτων και η παραχώρηση δικαιώματος για να χρησιμοποιούμε τις εκκλησίες μας, οι οποίες βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο ότι δεν θα είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα και τα αιτήματα εάν λύναμε το κυπριακό πρόβλημα άμεσα και ο Πρόεδρος έχει κατανοήσει τα αιτήματά μας. Ζητήσαμε και θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για να καταθέσουμε και σε αυτόν τα προβλήματά μας».

Ερωτηθείς αν έχουν ζητήσει τη διάνοιξη συγκεκριμένων οδοφραγμάτων και αν κάποια από αυτά αποτελούν προτεραιότητα για τα ΜΟΕ που ενδέχεται να ανακοινωθούν, είπε ότι «υπάρχει αίτημα για διάνοιξη του οδοφράγματος στο Πυρόι όπως και για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια. Σεβόμαστε την απόφαση του Προέδρου να μην ανακοινώσει κάτι μέχρι την Πέμπτη όταν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το θέμα της Δερύνειας υπήρχαν προσκόμματα από τον κατοχικό στρατό, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «να μην ξεχνάμε όμως ότι για το οδόφραγμα της Δερύνειας, η διάνοιξη ήταν μια πρωτοβουλία από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό που ανακοίνωσε και ο κ. Ναμί είναι ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας γειτνιάζει με στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού, αλλά εμείς ζητούμε τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, γιατί αυτό απέχει μόνο 800 μέτρα από την Αμμόχωστο και θα διευκολύνει τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, για να μεταβαίνουν από τη Δερύνεια στην Αμμόχωστο και από την Αμμόχωστο προς τις ελεύθερες περιοχές».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι κάποια από τα αιτήματα θα περιλαμβάνονται στα ΜΟΕ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι και αναμένουμε τη συνάντηση της Πέμπτης».

_________________