25/5/15

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Μάλτας, κ. Carmelo Abela.

Είχα την χαρά σήμερα να συναντηθώ με το συνάδελφο Μαλτέζο με τον οποίο είχα μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση για θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Κατά τη συνάντηση μας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, αφού η Κύπρος και η Μάλτα, ως τα δυο κατ’ εξοχήν νησιωτικά μεσογειακά κράτη – μέλη της ΕΕ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των προκλήσεων θαλάσσιας ασφάλειας.
Μάλτα και Κύπρος καλούνται να συμβάλουν στη διαχείριση ενός σύνθετου προβλήματος με προεξέχουσα πτυχή την ανθρωπιστική κρίση ως συνέπεια της άτακτης προσπάθειας διαφυγής χιλιάδων ανθρώπων λόγω των συνθηκών αστάθειας και των εθνοτικών συγκρούσεων που ταλανίζουν αριθμό χωρών στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Η ανάγκη για επαρκή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ροών μεταναστών και των παράνομων δικτύων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία ως απόρροια της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των γειτονικών μας χωρών, αφορά στο σύνολο των κρατών – μελών της ΕΕ. Στη βάση αυτής της προσέγγισης η Κύπρος και η Μάλτα συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
Επίσης, οι δυο χώρες συνεργάζονται στενά σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργασίας ήταν και ο καταρτισμός της στρατηγικής θαλάσσιας ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη βάση των κοινών μας στόχων, συμφωνήσαμε σήμερα να εντείνουμε τη μεταξύ μας συνεννόηση και να εξετάσουμε τρόπους παραπέρα ενίσχυσης της κοινής μας προσπάθειας.
Πέραν της αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης, ενημέρωσα τον φίλο Υπουργό, για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κύπρος σε περιφερειακό επίπεδο και τις συνεργασίες που προωθεί με όσα κράτη της περιοχής επιθυμούν να συμβάλουν στην προώθηση συνθηκών σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης. Αναφέρθηκα στις κοινές ασκήσεις, όπως η διεθνής άσκηση Αργοναύτης 2015, που άρχισε σήμερα και διεξάγεται με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού ξένων χωρών σε μια προσπάθεια να είμαστε διαρκώς έτοιμοι για την αντιμετώπιση περιφερειακών ανθρωπιστικών κρίσεων, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και χειρισμού περιστατικών εκτάκτου ανάγκης συμπεριλαμβανομένων και των νέων ασύμμετρων απειλών που εμφανίζονται ενώπιων μας.
Μέσα σε αυτό το φάσμα πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η πλευρά μας, η Κύπρος προγραμματίζει να διοργανώσει και να φιλοξενήσει, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από το Λουξεμβούργο, υψηλού επιπέδου συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για τη θαλάσσια ασφάλεια. Φιλοδοξούμε ώστε η συγκεκριμένη διοργάνωση να αποτελέσει ακόμα μια συμβολή στην ενεργό συνεισφορά της Κύπρου στους τομείς της θαλάσσιας ασφαλείας και ναυτικής διάστασης της ΕΕ. Και προσκαλώ το φίλο Υπουργό να έχει και η Μάλτα σημαντική συμμετοχή στο Συνέδριο.
Τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το φίλο Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διαμορφώνονται.
Ευχαριστώ και πάλι τον φίλο υπουργό της Μάλτας για την επίσκεψη και του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του.

Γραφείο Τύπου 25 Μαΐου 2015