25/5/15

Κείμενο Δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη

Κείμενο Δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη σχετικά με την Έναρξη της ετήσιας
Διεθνούς Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015»


Άρχισε σήμερα το πρωί η διεξαγωγή της διεθνούς άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015» την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίζεται από το ΓΕΕΦ, σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Άμυνα, τις Ιατρικές Υπηρεσίες, το ΚΣΕΔ και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Η άσκηση καλύπτει ευρύ φάσμα σεναρίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασύμμετρων απειλών, όπως τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων και άλλες, οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική και διεθνή συνεργασία.
Στις διάφορες φάσεις της άσκησης συμμετέχουν 200 περίπου στρατιωτικοί και διπλωμάτες από 18 χώρες, πέραν των παρατηρητών, 15 υπηρεσίες της Δημοκρατίας και πρεσβείες ξέων χωρών, καθώς και πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα.

Η Κύπρος, λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς και περιφερειακές συνεργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή αστάθεια, καθώς και τις αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές στον εγγύτερο γεωγραφικό μας χώρο, η άσκηση «Αργοναύτης 2015» διεξάγεται με σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης. Η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, των κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών, αλλά και των μηχανισμών που ενεργοποιούνται με βάση τα σενάρια της άσκησης διασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή μας.
Γραφείο Τύπου, 25 Μαΐου 2015