25/5/15

Ξεκίνησαν οι εργασίες της 45ης Περιφερειακής Διάσκεψης Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του CPA

Ξεκίνησαν οι εργασίες της 45ης Περιφερειακής Διάσκεψης
Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του CPA

Άρχισαν σήμερα, στη Λεμεσό, οι εργασίες του 45 ουΠεριφερειακού Συνεδρίου Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου ( BIMR) του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), με γενικό θέμα «Τα Κοινοβούλια αντιμέτωπα με τις σύγχρονες προκλήσεις».
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, κήρυξε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, καλωσορίζοντας 70 συνέδρους από τις 13 κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες κλάδων-μελών της Περιφέρειας (για πλήρες κείμενο της ομιλίας, ίδε χωριστό ανακοινωθέν Βουλής αρ.118).
Της σημερινής πρωινής συνεδρίας της Ολομέλειας, με θέμα «Κοινοβούλια και Ανεργία», προήδρευσε ο βουλευτής δρ Πάμπος Παπαγεωργίου. Κύριοι ομιλητές ήταν η Διευθύντρια του Συμβουλευτικού Οίκου Sapienta Economics κα Fiona Mullen και ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.
Στην ομιλία της, η κα Mullen τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανεργία είναι μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία να καταγράφουν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά. Η κα Mullen επεσήμανε ότι όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε ενέργειες και πολιτικές που θα παρακάμπτουν ανυπέρβλητα προβλήματα ευρύτερης εμβέλειας και δη παγκόσμιας κλίμακας και θα επικεντρωθούν κυρίως στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δεδομένων που υλοποιούν τη σύζευξη των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας με την προσφερόμενη εκπαίδευση.
Ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εργασίας στην Κύπρο και τόνισε ότι η ανεργία των νέων στη χώρα μας θα αντιμετωπιστεί κυρίως με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώνει σήμερα τις προσπάθειές του στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων, τα οποία προωθούν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση της επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής πείρας, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την επιδότηση της απασχόλησης.
Ακολούθησε συζήτηση σε εργαστήρια, με επιμέρους θέματα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων από τα κοινοβούλια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κυβερνητικών πολιτικών απασχόλησης.
Το εργαστήριο με θέμα «Κοινοβούλια και ανεργία των νέων», συντόνιζε ο βουλευτής του Γκέρνσυ κ. Allister Langlois, ενώ εισηγητής ήταν η βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου δρ Roberta Blackman-Woods.
Σε σχετική παρέμβασή του, ο βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στο CPA, αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάλειψης των πολιτικών αυστηρής λιτότητας και αντικατάστασής τους με πολιτικές ανάπτυξης και ευημερίας. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Φυττής, έχει πλήξει κυρίως τους νέους, αφού περισσότεροι από ένας στους τρεις είναι άνεργοι. Δεν αποτελεί δε έκπληξη, σημείωσε, το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα ανησυχητική αύξηση της μετανάστευσης, με τη νεολαία να εγκαταλείπει την Κύπρο, σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στο εξωτερικό. Κλείνοντας, ο Κύπριος βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη χάραξης στοχευμένης πολιτικής για περαιτέρω ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.
Το εργαστήριο με θέμα «Κοινοβουλευτικός έλεγχος των κυβερνητικών πολιτικών απασχόλησης» συντόνιζε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, ενώ εισηγητής του εργαστηρίου ήταν ο βουλευτής της Ουαλίας κ. David Melding.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επιτρέπει τόσο άμεση όσο και έμμεση επιρροή στη διαμόρφωση και εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών, ενώ παράλληλα προωθεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντα των πολιτών. Επεσήμανε ότι, ιδιαίτερα σε συνθήκες μαζικής ανεργίας, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις κυβερνητικές πολιτικές απασχόλησης αποκτά αυξημένη σημασία. Η κα Κουκουμά σημείωσε περαιτέρω ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει νομοθεσία σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, εντείνοντας ωστόσο την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις σχετικές κυβερνητικές πολιτικές, στοχεύοντας να προστατεύσει την κοινωνία και το εργατικό δυναμικό από την οικονομική αδικία, να προωθήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και τη συμπερίληψη της διάστασης της κοινωνικής ευαισθησίας σε όλες τις σχετικές πολιτικές.