6/4/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για την ηχορύπανση

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών
 σε δημοσίευμα για την ηχορύπανση


Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για το θέμα της ηχορύπανσης, με τίτλο «Μάστιγα η ηχορύπανση στην παλιά Λευκωσία», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Στις 5 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, για να προωθηθεί η πρόταση Νόμου σχετικά με τον περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014, που υπέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει του ότι, με αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής –στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος-, είχε ήδη δρομολογήσει τις δράσεις, στις οποίες έπρεπε να προβεί για την κατάθεση σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου, ζήτησε παράταση τριών μηνών για να το καταθέσει στη Βουλή. Ως ημερομηνία κατάθεσης ορίστηκε η 10 η Μαΐου 2015.
 
Οι τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του εν λόγω νομοσχεδίου έχουν συζητηθεί και έχουν τεθεί από την ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, αποτελούμενη από εκπρόσωπους του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων. Απομένει να καθοριστούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου που θα τίθενται πάνω στην άδεια εκπομπής ήχου, η οποία θα εκδίδεται στους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής ως προνοεί το άρθρο 3(1) του Νόμου. Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια θα καθοριστούν με βάση τις ισχύουσες χρήσεις γης, στις οποίες ισχύουν σχετικές Πολεοδομικές Ζώνες.

Ήδη, το Τμήμα Πολεοδομίας έχει ετοιμάσει τους σχετικούς χάρτες, με βάση τα δημοσιευμένα σχέδια ανάπτυξης, τα οποία προβλέπουν τρείς βασικές κατηγορίες, όπου μπορούν να ανεγερθούν κέντρα αναψυχής, και που είναι οι ακόλουθες:
·        ήπιας μορφής,
·        συνήθους μορφής, και
·        οχληρής μορφής, καθώς και
·        περιοχές, όπου χωροθετούνται κοντά σε τουριστικές περιοχές ή/και περιοχές που η Πολεοδομική Αρχή έχει διακριτική ευχέρεια για παραχώρηση σχετικής άδειας για ανέγερση κέντρου αναψυχής.

Οι χάρτες αυτοί έχουν παρουσιαστεί σε όλες τις εμπλεκόμενες Τοπικές Αρχές (Δήμους και Κοινότητες) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2015, στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή. Αναμένεται η έγκριση τους εντός 15 ημερών από τις εμπλεκόμενες Τοπικές Αρχές και, στη συνέχεια, θα ζητηθούν προσφορές για την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων (ακουολόγοι), για να προβούν σε καθορισμό των μέγιστων επιτρεπτών ορίων ήχου που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστούν και τα σχετικά όργανα μέτρησης ήχου. Τα θέματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν με κανονισμούς.

Επομένως, με βάση τα πιο πάνω, το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός των ημερών για να κατατεθεί για ψήφιση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα θέματα δε της ρύθμισης των ανώτατων ορίων ήχου θα καθοριστούν με τη διαδικασία που προαναφέρεται, με τη θέσπιση σχετικών κανονισμών».