6/4/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τροποποιητικού Νόμου περί Ακινήτων

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την αναπομπή
του Προέδρου της Δημοκρατίας Τροποποιητικού Νόμου περί Ακινήτων


«Η Κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Βουλή ούτε με τα κόμματα»
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη σήμερα, εκ μέρους της Κυβέρνησης, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για συζήτηση του θέματος της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη του «Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) (Αρ.4) Νόμου του 2015», μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την προθεσμία των τριών μηνών που ζήτησε από τη Βουλή, ώστε να μπορέσει η Κυβέρνηση να καταθέσει ενώπιον του Σώματος ολοκληρωμένη πρόταση/νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός είπε ότι είναι κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης η προστασία όλων αυτών των αγοραστών, οι οποίοι έχουν πρόβλημα, με την έννοια ότι έχουν αγοράσει ακίνητα από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ( developers ), τα οποία είναι υποθηκευμένα σε τράπεζες, και «είτε έχουν πληρώσει 100% την αξία του ακινήτου, είτε το 80%, είτε είναι σε διαδικασίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν κάνει για αγορά ακινήτου. Και επειδή ο developer δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τα δάνειά του, οι αγοραστές να μην μπορούν να τύχουν της μεταβίβασης του ακινήτου που αγόρασαν.

«Επαναλαμβάνω», τόνισε, ότι «είναι κορυφαία μας προτεραιότητα να προστατεύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τη Βουλή, ούτε με τα κόμματα, διότι ο στόχος είναι κοινός και αφορά στην προστασία αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν και αρκετοί ξένοι, που είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Όλα αυτά, είναι απότοκο της επί δεκαετιών συμπεριφοράς μας, είτε από πλευράς του κράτους, είτε από πλευράς πωλητών, είτε από πλευράς αγοραστών, διότι αγοράζαμε, νομίζοντας ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, χωρίς διασφαλίσεις. Τώρα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Κύπρου, καλείται η Κυβέρνηση, μαζί με τη Βουλή, να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.

Όπως μου είπε σήμερα το πρωί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό που ζητούμε είναι να δώσει άλλους τρεις μήνες προθεσμία η Βουλή, μέχρι τέλος Ιουνίου, στα πλαίσια της προσωρινής απαγόρευσης και όχι της μόνιμης [απαγόρευσης], όπως διαμορφώθηκε ο Νόμος από τη Βουλή, έτσι ώστε να επανέλθουμε με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο πιστεύουμε ότι θα επιλύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτό το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, είναι έτοιμο. Πρέπει να τύχει, όμως, και νομοτεχνικής επεξεργασίας από   τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους».

Ακολούθως, και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, κατά πόσο η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δίδεται η ευχέρεια αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ο κ. Χάσικος είπε: «Επειδή οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές, εξ ου και η δυσκολία να προστατεύσουμε την κάθε περίπτωση με ένα Νόμο. Εμείς, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον Διευθυντή Κτηματολογίου, σε συνεργασία και με τις Τράπεζες, να μπορεί να χειριστεί την κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Και έδωσα ένα παράδειγμα μέσα στη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, το οποίο θα επαναλάβω: Αν σε μια πολυκατοικία δέκα διαμερισμάτων, οι εννέα αγοραστές έχουν πληρώσει και ο developer έχει ένα διαμέρισμα απούλητο και η υποχρέωση του απέναντι στην τράπεζα είναι 100.000 ευρώ, τότε να μπορεί ο Διευθυντής Κτηματολογίου, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, όχι μόνο να μπορεί να εκδώσει τίτλο, αλλά και να μεταβιβάσει σε αυτούς του εννέα αγοραστές που έχουν πληρώσει και να περιοριστεί η υποθήκη πάνω στο ένα διαμέρισμα που έμεινε απούλητο. Είναι πολλά τα παραδείγματα και πολλές οι περιπτώσεις.

Να επαναλάβω ότι αυτό το θέμα  δεν χωρίζει την Κυβέρνηση από τη Βουλή. Είναι κάτι που μας ενώνει, γιατί, ακριβώς, μοναδική έγνοια όλων μας είναι η προστασία όλων αυτών των συμπολιτών μας που βρίσκονται σήμερα εκτεθειμένοι μετά από μια αγορά ακινήτου και ενώ, είτε έχουν πληρώσει είτε πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, βρίσκονται μπροστά στην απειλή εκποίησης του ακινήτου τους (λόγω οφειλών του πωλητή)».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Τρόικα θα αποδεχθεί μια τέτοια ρύθμιση, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Δεν είναι θέμα Τρόικας, αλλά δικαιοσύνης και ηθικής τάξης. Να πω, όμως, ότι η Τρόικα μας εξέπληξε θετικά, διότι δεν ευνοεί τις μαζικές εκποιήσεις, ιδιαίτερα δε κατοικιών».