28/4/15

Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη

Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη
στο Σεμινάριο για Κυβερνητική Επικοινωνία που διοργάνωσε το ΓΤΠ

 
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επικοινωνία αποτελεί την πλέον φυσική λειτουργία μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι κάτι που απλώς συμβαίνει φυσικά.
 
Στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη πολυπλοκότητα, ρευστότητα, ασάφεια και αβεβαιότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η κυβερνητική επικοινωνία να έχει συγκεκριμένους στόχους που υπηρετούν την αποστολή, το όραμα και τις αξίες της διακυβέρνησης. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει επαρκής γνώση των αποδεκτών, προγραμματισμός, συνοχή και συνέχεια στην παροχή πληροφόρησης, συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και, βεβαίως, μηχανισμοί αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό αυτή η επικοινωνία να είναι στρατηγική.
 
Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας έχει πλήρη επίγνωση της παρούσας κατάστασης. Και αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με βασικό αντικείμενο εργασίας τη διευκόλυνση της ροής πληροφόρησης ανάμεσα στους κυβερνητικούς φορείς από τη μια, και τα Μέσα Επικοινωνίας και τους πολίτες, από την άλλη. Μια εργασία που συχνά μοιάζει με το να περπατάς σε ένα τεντωμένο σχοινί, ισορροπώντας ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την κοινωνία, ανάμεσα στην πολιτική και το δημόσιο συμφέρον. Πόσο μάλλον τώρα που η σύγχρονη τεχνολογία επέφερε σαρωτικές αλλαγές στα Μέσα Επικοινωνίας, κατέστησε δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στις διάφορες μορφές επικοινωνίας και εισήγαγε ένα νέο μοντέλο πολιτικής και δημόσιας επικοινωνίας.   

Ως εκ τούτου, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη για διαρκή προσαρμογή, ανανέωση και βελτίωση. Τόσο σε επίπεδο δομών και διαδικασιών όσο και σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Όσον αφορά στο πρώτο, η ανάγκη αυτή θα καλυφθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση με την επικοινωνία να αποτελεί ένα από βασικά σημεία εστίασης –ως πολιτική καθεαυτή, αλλά και ως μέρος της διαμόρφωσης όλων των άλλων πολιτικών.  Όσον αφορά στο δεύτερο επίπεδο, η προσπάθεια εστιάζει στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και στην παροχή κινήτρων και ευκαιριών για συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια αποδεικνύεται εμπράκτως με τη διοργάνωση  του σημερινού σεμιναρίου. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να φρεσκάρουμε και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να δοκιμάσουμε τις δεξιότητές μας και να αποκτήσουμε νέες, αλλά και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να ανταλλάξουμε απόψεις για όσα μπορούν να μας διευκολύνουν και μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς στο έργο μας.
 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκλεκτούς -έμπειρους και καταρτισμένους στον τομέα της επικοινωνίας- φιλοξενούμενούς μας από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εδώ παρουσία τους και την προθυμία τους να συμβάλουν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια. Οι ευχαριστίες, βεβαίως, εκτείνονται και στην Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα στην Υπάτη Αρμοστεία για τη διαχρονική και στενή συνεργασία. Επιτρέψτε μου, επίσης, να συγχαρώ το προσωπικό του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου. Είμαι βέβαιος πως θα είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και χρήσιμο για όλους τους συμμετέχοντες.