30/4/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια

του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Φωτόπουλος είπε:

«Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Έχω την τιμή να σας επιδώσω τα ανακλητήρια Γράμματα του προκατόχου μου και τα διαπιστευτήρια Γράμματα με τα οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος σας γνωστοποιεί το διορισμό μου ως Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία αυτή παρακαλώ δεχθείτε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου καθώς και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Κύριε Πρόεδρε,

Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου με ιδιαίτερη συγκίνηση και επίγνωση ευθύνης. Η θέση αυτή αποτελεί, άλλωστε, ύψιστη εθνική τιμή για κάθε Έλληνα Πρέσβη. Κοινές αξίες και αρχές, κοινή ιστορία και κοινοί αγώνες συνθέτουν το νήμα που χαρακτηρίζει τους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία  για τη συνεργασία μας τόσο  σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ιδίως σήμερα που Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αθήνα και Λευκωσία πιστεύουμε ακράδαντα στη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των  ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι ο σεβασμός και η υπεράσπιση της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας.

Επιθυμούμε και ζητούμε από όλους να κατανοήσουν και να σεβασθούν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για το μέλλον τους, οι οποίοι εδώ και 41 χρόνια ζουν τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, την προσφυγιά, το δράμα των αγνοούμενων και των εγκλωβισμένων. Γι’ αυτό επιθυμώ να επαναλάβω ότι στρατηγικός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, μόνιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που θα σέβεται τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Η λύση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα απρόσκοπτων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και να εκφράζει την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση ολόκληρου του κυπριακού λαού για την τύχη του τόπου του.

Πέραν της αυτονόητης παρακολούθησης του κυπριακού προβλήματος, πρόθεσή μου είναι να εργασθώ με δύναμη και ενεργητικότητα για την περαιτέρω διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό και το πολιτιστικό πεδίο, αλλά και των επαφών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Στόχος  μου, κύριε Πρόεδρε, είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία και ο ρόλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Λευκωσία, ως ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, ως συνδετικός κρίκος Αθηνών και Λευκωσίας,  ελληνικών και κυπριακών Αρχών. Οι συνεργάτες μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς τούτο.

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εύχομαι και πιστεύω ότι, όπως και ο προκάτοχός μου, θα τύχω της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας σας. Για μια ακόμα φορά επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελεί ύψιστη τιμή και νιώθω ευτυχής που πρόκειται να υπηρετήσω την υπόθεση του εθνικού μας θέματος και να επαναλάβω ότι θα εργασθώ από κοινού και συντονισμένα με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση όλων των στόχων που προανέφερα».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Κύριε Πρέσβη,

Με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα εκτίμησης δέχομαι σήμερα τα Διαπιστευτήρια Γράμματα με τα οποία διορίζεστε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο. Σας καλωσορίζω θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στην άσκηση των δύσκολων καθηκόντων που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό στην Κύπρο και την Ελλάδα. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχετε τη πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης και εμού προσωπικά. Εκφράζω δε την πεποίθηση, ότι η συνεργασία μας θα είναι στενή και αδιάλειπτη σε όλη τη διάρκεια της εθνικής σας υπηρεσίας στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη διαχρονική και ανιδιοτελή στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού στον αγώνα μας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και επανένωση της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού. Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα και οι συναντήσεις μου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επαναβεβαίωσαν τους άρρηκτους  αδελφικούς δεσμούς και το γεγονός ότι η μοίρα των κρατών και των λαών μας είναι κοινή, όπως κοινοί είναι το εθνικό όραμα και οι αγώνες.

Κύριε Πρέσβη,                                                     

Η ειλικρινής βούληση Κύπρου και Ελλάδας  για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν περιορίζεται σε ευχολόγια, αλλά αποδεικνύεται πλέον μέσα από τον ενεργό ρόλο που αναλαμβάνουμε για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η πραγματοποίηση της χθεσινής, 2ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και η Διακήρυξη που υιοθετήθηκε σε επίπεδο Αρχηγών κρατών, τροχοδρομεί έμπρακτα τη συνεργασία των χωρών μας για επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας των λαών και της περιοχής μας. Σύντομα, αναμένουμε ότι θα επιτευχθεί η διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, εδραιώνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αντίθετα, αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους. Το οφείλουμε στους λαούς μας και στις μελλοντικές γενεές αυτής της πολύπαθης γωνιάς του κόσμου, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από φτώχεια, δυστυχία, πολέμους και καταστροφές.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και θα επανενώνει τον κυπριακό λαό στο σύνολό του. Μιας λύσης βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής και των αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς επίσης, του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου, 2014 που προνοούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η επανέναρξη του διαλόγου καθίσταται τώρα εφικτή, αφότου ήρθησαν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ωστόσο είναι απαραίτητο η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιδείξουν σεβασμό στις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις τους και να αποδείξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμούν πράγματι ένα έντιμο αλλά ελπιδοφόρο συμβιβασμό. Συναφώς,  είναι απαραίτητο να μην υπάρξει επανάληψη των παράνομων ενεργειών, μέσω αναίτιων προσχημάτων, που μας είχαν οδηγήσει στην αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Χαιρετίζουμε την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, ενός μετριοπαθούς και σταθερού υποστηρικτή της επανένωσης της πατρίδας μας και του κυπριακού λαού. Η ανάδειξή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δημιουργεί θετικές προσδοκίες στην προοπτική ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου.

Για μια ακόμη φορά, δηλώνω τη δέσμευσή μου να εργαστώ μαζί με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη για ευόδωση των προσδοκιών του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να μετουσιώσουμε την ελπίδα και την προοπτική σε σφυρηλάτηση της ειρήνης, της ενότητας, της συνεργασίας και της κοινής πορείας στο μέλλον της πατρίδας.

Κύριε Πρέσβη,       

Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό που συμπαρίστανται αδιάλειπτα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και παρακαλώ όπως διαβιβάσετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τις θερμές ευχές μας για πρόοδο και ευημερία της Ελλάδας».

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής Προεδρίας κ. Κύπρος Κυπριανού και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Μάριος Κουντουρίδης.

________________