2/4/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου
στην τελετή παρουσίασης κοινής έκδοσης γραμματοσήμου
Κύπρου και Αρμενίας


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που υποδέχθηκα σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Galust Sahakyan και την αντιπροσωπία του.  

Είναι επίσης με ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστηση που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, στην παρουσίαση της κοινής έκδοσης γραμματοσήμου από τα Ταχυδρομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε ανάμνηση της 100ής Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενός εγκλήματος που αμαύρωσε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας.

Η αρμενική τραγωδία διατηρείται στη μνήμη μας εσαεί, αλλά και με τη συμβολική αυτή έκδοση του γραμματοσήμου, όπου απεικονίζεται το ιστορικό Ίδρυμα Μελκονιάν. Το Ίδρυμα που με περισσή φροντίδα εγκαθίδρυσαν οι ευεργέτες της αρμενικής Διασποράς, αείμνηστοι αδελφοί Garabed και Krikor Melkonian , για να δώσουν στέγη, τροφή και εκπαίδευση στα ορφανά και καταδιωκόμενα από τους Νεότουρκους προσφυγόπουλα Αρμενόπαιδα, που βρήκαν καταφύγιο στη μαρτυρική μας νήσο.

Η ακμάζουσα κοινότητα των Αρμενίων στην Κύπρο, απόγονοι των κατατρεγμένων της νεοτουρκικής θηριωδίας, συνετέλεσαν και συντελούν σήμερα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος και παράλληλα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της διαχρονικής φιλίας των λαών μας και τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων της Αρμενίας και της Κύπρου.

Την Κύπρο και την Αρμενία, εξάλλου, συνδέει και η αναζήτηση του δικαίου έναντι της Τουρκίας που, αφενός, εξακολουθεί να καταπατά ευρωπαϊκό έδαφος στο βόρειο τμήμα της νήσου και, αφετέρου, συνεχίζει τους τακτικισμούς της άρνησης της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. Που επίσης, αφενός, προτάσσει το δίκαιο της ισχύος έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας στην κατεχόμενη Κύπρο και, αφετέρου, εκατό χρόνια αφότου οδήγησε βάναυσα στο θάνατο ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιους, συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, μη παραδεχόμενη το στυγερό αυτό έγκλημα.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω τόσο τα Κυπριακά Ταχυδρομεία όσο και τον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, για την τόσο αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία που ξεκίνησε επί υπουργίας του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου και περατώθηκε σήμερα, επί υπουργίας Μάριου Δημητριάδη.  

Στη σημερινή αυτή σεμνή εκδήλωση μνήμης, αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στους ευεργέτες Μελκονιάν που τίμησαν τις ρίζες τους. Τιμούμε την ίδια την Αρμενία και την απανταχού της γης αρμενική Διασπορά που κράτησαν τη φλόγα αναμμένη και για τις επόμενες γενιές. Εύχομαι το γραμματόσημο μας να πάρει το κοινό μας αυτό μήνυμα σε όλες τις γωνιές της οικουμένης.  

--------