23/3/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα την ευκαιρία να έχω μια δια μακρόν και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφενός να ακούσω για τις προτεραιότητες και τα προτάγματα σε επίπεδο διεκδικήσεων του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφετέρου να εκθέσω στον κ. Πρόεδρο τις πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν άμεση σχέση και συνάφεια και με προτεραιότητες και με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ιδίως ενόψει των δοκιμασιών που ταλανίζουν και καταδυναστεύουν και τον ελληνικό λαό και τον κυπριακό λαό και άλλους λαούς που έχουν θυματοποιηθεί από τα μνημόνια.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε την πρωτοβουλία και με απόφαση μου ιδρύει Επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, αλλά θα επικουρείται και από κοινοβουλευτικά πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων. Μια Επιτροπή που πιστεύω ότι θα μπορέσει να παραγάγει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επικουρήσουν στη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά θα χορηγήσουν πολύτιμα στοιχεία και σε άλλους λαούς και ιδίως στον κυπριακό λαό.

Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με την κυρίαρχη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και είναι σίγουρο ότι στην πορεία αυτής της διερεύνησης θα προκύψουν στοιχεία πολύτιμα και για την αποκάλυψη των παραμέτρων που συνέτειναν και των ευθυνών που υπήρξαν για την κυπριακή τραπεζική κρίση.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στον βαθμό που θα έχει υπόψη του τέτοια στοιχεία, θα τα θέσει και υπόψη των κυπριακών θεσμικών παραγόντων και του κυπριακού λαού και αντίστροφα θα αναζητήσει τη συνδρομή τους στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτή τη μέγγενη των μνημονίων. Γιατί πάνω από όλα οι πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου –και αυτό νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία για τον κυπριακό λαό- συντείνουν στο να υπηρετήσουν το δικαίωμα των λαών για δικαιοσύνη και για αλήθεια και αυτή η προτεραιότητα θα διαποτίζει κάθε μας πρωτοβουλία και κάθε ενέργεια στήριξης και υποστήριξης και των αιτημάτων του κυπριακού λαού.

Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για την πρόσφατη πρωτοβουλία μας για αναβάθμιση με επανασυγκρότηση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, των γερμανικών οφειλών. Είναι μια Επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας θα ζητήσουμε και τη συνδρομή και άλλων Κοινοβουλίων και χωρών.

Για το κυπριακό πρόβλημα τόνισα και το τονίζω με κάθε απαιτούμενη έμφαση ότι είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η έμπρακτη αλληλεγγύη και του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την επίλυση του Κυπριακού με την ενθάρρυνση της επανέναρξης των συνομιλιών χωρίς ενέργειες που τορπιλίζουν την ειρηνική και ομαλή συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και, κυρίως, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κεκτημένου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έμπρακτα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναλάβει και κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι η διαιώνιση του προβλήματος οδηγεί στην παγίωσή του, ότι η διαρκής αναστολή και αναβολή της επίλυσης τελικά οδηγεί στο να ριζώνει στις συνειδήσεις το ανεπίλυτο της υπόθεσης και τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο το Κυπριακό να αποτελεί γενικότερη υπόμνηση της ανάγκης επιστροφής της Ευρώπης και της ΕΕ στις πανανθρώπινες οικουμενικές και ευρωπαϊκές αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κοινωνιών, της κοινωνικής ευημερίας και του απόλυτου και αδιαπραγμάτευτου σεβασμού του κοινωνικού κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κληθείσα να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι «η μάχη που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού συνολικά στην Ευρώπη είναι μια μάχη που αφορά όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης των λαών και των κοινωνιών».