23/3/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε ομάδα φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε ομάδα φοιτητών
και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα πολυμελή ομάδα διδασκόντων και διδασκομένων από τις Φιλοσοφικές Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, στο πλαίσιο της 30 ης ετήσιας επίσκεψής τους στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους καθηγητές του ΕΚΠΑ κ.κ. Ανδρέα Βοσκό και Παναγιώτη Κοντό, ως ελάχιστη αναγνώριση της συνολικής τους προσφοράς στον χώρο της παιδείας και της κυπριακής υπόθεσης, καθώς και συνολικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την εν γένει προσφορά των μελών της στην προβολή της πανάρχαιας κληρονομιάς της Κύπρου και του κυπριακού προβλήματος. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Κοσμήτορας της Σχολής κα Ελένη Καραμαλέγκου. Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε περαιτέρω τα μέλη της αποστολής για τη δωρεά προς τη Βουλή 65 αντίτυπων της έκδοσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ες γην εναλίαν Κύπρον. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κύπρος, 1986-2015: 30 χρόνια δημιουργικής συνεργασίας».

Αναφερόμενος στην επί τριακονταετία αδιάλειπτη πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών αποστολών καθηγητών και φοιτητών, που προσεγγίζουν συνολικά μέχρι σήμερα τους 5.000 επισκέπτες και τους οποίους με χαρά υποδέχεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Ομήρου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ.), το 2012, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, απτή απόδειξη της προσήλωσης και πίστης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο στόχο της ανάδειξης της κληρονομιάς της Κύπρου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε εκτενή αναφορά σε όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι, δίχως αλλαγή της άτεγκτης τουρκικής στάσης, δεν μπορεί να διαφανεί στον ορίζοντα οποιαδήποτε θετική προοπτική στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Εξάλλου, σημείωσε ο κ. Ομήρου, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τη συνέπειά της στην υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων, περιλαμβανομένου του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι η εθνική ομοψυχία και η κοινή συμπόρευση Κύπρου – Ελλάδας, ακόμα και μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποτελούν αναγκαία αναχώματα στον τουρκικό επεκτατισμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτείται εκδημοκρατικοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επανατοποθέτηση των πολιτικών λιτότητας σε νέες βάσεις, με την υιοθέτηση αναπτυξιακής λογικής και ενεργειών προς αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης ανεργίας που συνεχίζει να πλήττει την περιφέρεια της ΕΕ.

Από πλευράς τους, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης και οι τιμηθέντες καθηγητές ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Βουλής, εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων. Σημείωσαν, μεταξύ άλλων, πως, αισθανόμενοι τη βαρύτητα της συμβολικής αυτής κίνησης, αναγνωρίζουν ότι επιτελείται εθνικό έργο με την υλοποίηση της ετήσιας εκπαιδευτικής αποστολής της Σχολής στην Κύπρο. Έχοντας δε μαζί τους ελληνιστές από άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, υπογράμμισαν ότι σκοπός των αποστολών είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των συμμετεχόντων για την Κύπρο και ιδιαίτερα το κυπριακό πρόβλημα. Εξήραν επίσης τη σημασία της ενημέρωσης από τον εκάστοτε Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, για ζητήματα που άπτονται του Ελληνισμού και των ανησυχιών και των προσδοκιών του.

Τέλος, η Ιταλίδα καθηγήτρια, κα Ines Di Salvo που συνόδευε τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, αναφερόμενη στην ιδιαίτερή της πατρίδα, επεσήμανε τις σκληρές δοκιμασίες και τα κοινά που μοιράζονται, τόσο στην παλαιότερή τους ιστορία, όσο και στη σημερινή πραγματικότητα, τα δυό νησιά της Μεσογείου.