23/3/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με την Ελληνίδα ομόλογό του

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με την Ελληνίδα ομόλογό του

 
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε σήμερα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κα Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων της και αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο εξωτερικό.
 
Ο κ. Ομήρου και η κα Κωνσταντοπούλου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων τους, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οικονομική κρίση και η πορεία της ΕΕ.
 
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου, καλωσορίζοντας την Ελληνίδα ομόλογό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με την κα Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις σε πληθώρα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Υπογράμμισε δε ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο εκπέμπει ένα βαθύτατο συμβολισμό, επαναβεβαιώνοντας ότι ο μητροπολιτικός Ελληνισμός, μέσω του κατ’ εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή των Ελλήνων, στέκεται δίπλα στον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, αποφασίστηκε η πλήρης συνεργασία και ο συντονισμός των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών σε διεθνείς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, με απευθείας επικοινωνία των Προέδρων των δύο Σωμάτων, όπου χρειάζεται, για προώθηση των κοινών εθνικών στόχων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε, κατόπιν πρότασης της κας Κωνσταντοπούλου, η παρακολούθηση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον σχηματισμό διάφορων ad hoc Επιτροπών από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως οι Επιτροπές για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και τον Διαχειριστικό Έλεγχο του Χρέους.
 
Αναφορικά με την οικονομική κρίση που ταλανίζει αμφότερες τις χώρες, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την κοινή θέση Κύπρου και Ελλάδας ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε βαθιά οικονομική ύφεση, σε πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας, στο φαινόμενο της μετανάστευση και σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
 
«Στηρίζουμε αποφασιστικά ως Βουλή των Αντιπροσώπων, τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματευθεί όρους απαράδεκτους που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό, την ελληνική πολιτεία, την Ελληνική Δημοκρατία. Κοινή μας θέση είναι ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να εγκαταλείψει τις πολιτικές που οδήγησαν στην παρατεταμένη ύφεση και την κοινωνική δυστυχία μεγάλων ομάδων πληθυσμού και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής», επεσήμανε, τέλος, ο κ. Ομήρου.
 
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό της για την πρόσκληση που της απηύθηνε να επισκεφθεί τη χώρα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία, όπως ανέφερε, αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης. Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, συνειδητά επέλεξε η εν λόγω επίσκεψη να αποτελεί την πρώτη επίσημή της επίσκεψη στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη επαναβεβαίωσης, σε κάθε κίνηση, επιλογή, λέξη και πράξη, της αδιαπραγμάτευτης αλληλεγγύης που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου. «Μιας αλληλεγγύης που δεν επιτρέπεται για καμία σκοπιμότητα να τίθεται υπό διακύβευση. Μιας αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι θα υπηρετηθούν, με τον καλύτερο τρόπο, τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού όσο και του κυπριακού λαού, αλλά συνολικότερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, τα δικαιώματά τους, η αξίωσή τους για ευημερία και προκοπή», τόνισε η Ελληνίδα Πρόεδρος της Βουλής.  
 
Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για εμπέδωση και εμβάθυνση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ομήρου στην Αθήνα, πριν από περίπου ένα μήνα –τον πρώτο Πρόεδρο Κοινοβουλίου που υποδέχθηκε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, όπως είπε.
 
Έκτοτε, ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου, ανασυστάθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αποζημιώσεων, επανορθώσεων, επιστροφής του κατοχικού αναγκαστικού δάνειου και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών που συλήθηκαν επί ναζιστικής κατοχής. Όπως πρόσθεσε, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να θέσει αυτό το θέμα σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο ως πρόταγμα αποκατάστασης ενός ιστορικού και ηθικού χρέους που δεν επιτρέπεται να μείνει ανεκπλήρωτο, επισημαίνοντας: «Πρότεινα στον κ. Πρόεδρο να έχουμε την ενεργό συμμετοχή με αντιπρόσωπο από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτή μας τη διεκδίκηση που θα ξεκινήσει από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, και ξεκινά στην πραγματικότητα από σήμερα και από εδώ».
 
Αναφερόμενη, εξάλλου, στη δρομολόγηση επίσης της Επιτροπής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μέσω αυτού του ελέγχου, θα αποδειχθεί ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό το ύψος και αυτή η ποσοτική αποτύπωση δεν αντιστοιχούν σε πραγματική οφειλή. «Και θα είναι κέρδος τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον κυπριακό λαό, αλλά και συνολικά για τους λαούς που δοκιμάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και έχουν υποφέρει από τις στρατηγικές της λιτότητας, αποδεικνύοντας ότι αυτή η στρατηγική, εκτός του ότι είναι λάθος και επιζήμια, είναι και μη μόνιμη σε επίπεδο διεκδίκησης αποπληρωμής μιας οφειλής που δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, στη συγκεκριμένη Επιτροπή θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, απευθύνοντας στον κ. Ομήρου την πρόσκληση για ενεργό συμμετοχή και διαπίστευση της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε επίπεδο Προέδρου, για την παρακολούθηση αυτού του έργου, το οποίο για πρώτη φορά γίνεται στην Ευρώπη.
 
Ολοκληρώνοντας με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Ελληνικού Κοινοβουλίου, η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι έχει ανακοινωθεί από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα σταλεί στο Κοινοβούλιο η πρόταση για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο και τις ευθύνες για αυτήν την καταστροφική πολιτική.
 
«Είμαι βέβαιη ότι η διερεύνηση θα αναδείξει στοιχεία που θα είναι άκρως χρήσιμα και για τον κυπριακό λαό και δεσμεύτηκα ότι τέτοια στοιχεία θα θέσουμε υπόψη της Βουλής των Αντιπροσώπων προκείμενου να αξιοποιηθούν, ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Αντίστροφα επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πλήρη διαλεύκανση όλων των παραμέτρων που έχουν να κάνουν με της ευθύνες υπαγωγής στο Μνημόνιο, το οποίο σωστά ειπώθηκε ότι πάνω από όλα έχει θέσει σε διακύβευση τον πυρήνα των δημοκρατικών εγγυήσεων και τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους δικαίου όπως στοιχειοθετούνται και οριοθετούνται από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε η Ελληνίδα Πρόεδρος της Βουλής.  
 
Κλείνοντας, η κα Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «είναι αυτονόητη η συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού για ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, για επίλυση του Κυπριακού, με επανεκκίνηση των συνομιλιών χωρίς προκλήσεις που τορπιλίζουν τη διαδικασία συνομιλίας, διαλόγου και επίλυσης, για οριστική λύση στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισονομία στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού κεκτημένου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια».