12/2/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις, στις Βρυξέλλες:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
H συζήτηση ξεκίνησε με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβηκε σε σχετική ενημέρωση και οφείλω να πω ότι ο κ. Juncker ήταν απόλυτα ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις και όλες τις πτυχές που αφορούν το Κυπριακό. Κοινή ήταν η αντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες ότι οι συνομιλίες είναι το μέσο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον, το αναγκαίο περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει να δημιουργηθούν και προοπτικές θετικής κατάληξης. Άρα είναι πολύ σημαντικό για όλους, και για την Τουρκία, η οποία είναι με τις ενέργειές της που έχει οδηγήσει στην αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες που να επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.
Πέραν από το Κυπριακό, συζητήθηκε και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το Πρόγραμμα κάτι που γνώριζε πολύ καλά ο κ. Juncker, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προωθεί και εφαρμόζει το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη δύσκολη πορεία για ανάκαμψη της οικονομίας.
Συζητήθηκαν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου όπως και το θέμα της Ελλάδας. Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα της Ελλάδας είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις Βρυξέλλες σήμερα. Εκφράστηκε η ανάγκη όπως επιδειχθεί αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα, όπως και προς όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνον σε θέματα οικονομίας αλλά γενικότερα σε θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε:
«Καταρχήν να αναφέρω ότι στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ή αρχηγούς κομμάτων που προέρχονται από το χώρου του ΕΛΚ, όπου έγινε κατά κύριο λόγο ενημέρωση για το Κυπριακό.
Κυρίαρχα θέματα συζήτησης στο ΕΛΚ, όπως αργότερα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι το θέμα της Ελλάδας και το θέμα της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες, φαίνεται, θετικές εξελίξεις προς επίτευξη μιας συμφωνίας μέσω της διπλωματικής οδού. Αυτή ήταν η σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αρχή, μαζί με άλλα κράτη μέλη, και ευελπιστούμε ότι όντως θα υπάρξει θετική κατάληξη. Την ίδια στιγμή, το άλλο κυρίαρχο θέμα εδώ στο ΕΛΚ είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η αγωνία η οποία υπάρχει για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
______________