24/2/15

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τις επαφές του στη Μόσχα

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τις επαφές του στη Μόσχα

 
«Πρωταρχικός στόχος αυτής της επίσκεψης για το Υπουργείο μας είναι η προώθηση του τουρισμού», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις επαφές που θα έχει στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας έγιναν κατά την τελετή εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου «Φαέθων», στην Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία.

Κληθείς να αναφερθεί στα θέματα των συναντήσεων του στη Μόσχα, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι θα αφορούν κατά κύριο λόγο το εμπόριο και τον τουρισμό. Όπως εξήγησε, στον τουρισμό αναμένεται ότι «θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά από τη ρωσική αγορά, κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία της Ρωσίας αυτήν τη στιγμή. Πρόθεσή μας είναι να συναντηθούμε με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που πετά στην Κύπρο, όπως και με τον μεγαλύτερο οργανωτή ταξιδιών, με στόχο να περιορίσουμε τις ενδεχόμενες απώλειες από την αγορά αυτή και να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη τουριστική χρονιά το 2015».

Ερωτηθείς αν στη Μόσχα θα συζητηθεί και το θέμα του φυσικού αερίου, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση κατά πόσον η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και αν υπάρχει ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου για δραστηριοποίηση στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Οι ρωσικές εταιρείες, είτε κρατικές είτε όχι, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Είχαμε κατά καιρούς κάποιο ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες, κυρίως ιδιωτικές, και βεβαίως αν υπάρξει και αυτό το ενδιαφέρον τώρα, που θα επισκεφθούμε τη Μόσχα, θα το εξετάσουμε με την απαραίτητη σοβαρότητα».

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιο τομέα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον αυτών των εταιρειών, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι αφορά κυρίως τις έρευνες στην ΑΟΖ μας. «Όπως έχω πει, είχαμε σποραδικό ενδιαφέρον, θα δούμε και τώρα στην επίσκεψη και σε επίσημο επίπεδο πώς το βλέπει η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων από την Ευρώπη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Είμαι βέβαιος ότι είναι μέσα στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και διάφορα άλλα θέματα που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας».