3/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε εκπροσώπους του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε εκπροσώπους
του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπροσώπους του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων κ. Φοίβος Μαυροβουνιώτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όσον αφορά την προσπάθεια του Προέδρου για εξώδικη διευθέτηση παρουσιάζονται πολύ σοβαρές δυσκολίες γιατί η Τράπεζα Κύπρου έχει αποστείλει επιστολή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ομαδική αποζημίωση εξωδίκως, αλλά πρέπει να πάμε δικαστήριο και από ό,τι λέει η Τράπεζα Κύπρου θα σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Οπότε το σημείο εκείνο της πρότασης του Προέδρου προς την Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε να δώσει το 47,5% σε μετοχές και ούτε να προχωρήσει σε συμψηφισμό των δανείων που εξασφάλιζαν τα αξιόγραφα στο παρόν στάδιο.

Η κατάληξη, είναι ότι έχουν διοριστεί έξι δικαστές, δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, ένας στην Πάφο και ένας στη Λάρνακα και θα ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, έτσι ώστε εκεί που θα λαμβάνονται αποφάσεις από το δικαστήριο για εκείνον ο οποίος έχει εξαπατήσει κάτοχο αξιογράφων, οι αποφάσεις θα γίνονται σεβαστές προς υλοποίηση».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε υπεραισιόδοξοι ότι θα κερδηθούν οι υποθέσεις και όσοι έχουν ευθύνη θα αποζημιώσουν». Κάλεσε επίσης τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων αμέσως να κινήσουν αγωγές και σημείωσε πως όσοι αδυνατούν να κινήσουν αγωγές τότε πιθανότατα να κατοχυρώνονται, έτσι ώστε να μπορέσει το κράτος να καλύψει τα έξοδα. Επεσήμανε εξάλλου ότι οι επηρεαζόμενοι αναφορικά με τα αξιόγραφα ανέρχονται στις 60 χιλιάδες.

Στη συνάντηση, πρόσθεσε, τέθηκε και το θέμα της ενίσχυσης του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου κ. Λεόντιος Χατζηβσίλης επισήμανε ότι οι κάτοχοι αξιόγραφων αποτελούν διαφορετική περίπτωση από τους καταθέτες και ζήτησε συμψηφισμό των δανείων με τα αξιόγραφα.

________________