3/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την ηγεσία των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
την ηγεσία των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ηγεσία των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με αντικείμενο συζήτησης το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση ήταν συνέχεια της προηγούμενης που είχαμε όταν υπήρχε η κινητοποίηση των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών, για να συζητήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μετά το κλείσιμο της εταιρείας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε σήμερα πλήρως η συζήτηση. Σε κάποια ζητήματα έχουμε καταλήξει θετικά, ιδιαίτερα αυτό που αφορά στο θέμα του Ταμείου Προνοίας, του μισθού προειδοποίησης που έχουμε συμφωνήσει ότι θα είναι ο μισθός ο ολοκληρωμένος χωρίς τις εισφορές που έδιδαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, και παραμένει ανοικτό το ζήτημα των επιπρόσθετων αποζημιώσεων που ζητούν οι εργαζόμενοι για παρόμοια μεταχείριση με εκείνους που είχαν φύγει στο παρελθόν με διάφορα σχέδια ή διάφορες ευκαιρίες, όταν υπήρχαν μαζικές απολύσεις στο παρελθόν».

Ερωτηθείς αν έχει λεφτά το κράτος για να καλύψει το αίτημα αυτό, είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών. Εμείς βάλαμε κάποιες προτάσεις κάτω που δεν έχουν απορριφθεί ούτε έχουν γίνει αποδεκτές. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια λογική κατάληξη».

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά απορρόφηση των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών στον δημόσιο τομέα, είπε ότι «παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα, παρά το ότι η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών σε αυτό το ζήτημα δεν είναι θετική. Εντούτοις, δεν έχει αποκλειστεί».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Νίκος Μωυσέως είπε ότι «υπήρξε μια πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα. Όσον αφορά στο Ταμείο Προνοίας, έχει κλείσει με 9 εκατομμύρια κόστος, έχουν ρυθμιστεί θέματα που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αορίστου χρόνου που δεν είχαν καθόλου Ταμείο Προνοίας, και το θέμα της προειδοποίησης, που θα είναι ο κανονικός μισθός, χωρίς τις αποκοπές που γίνονταν προηγουμένως για να σωθεί η εταιρεία.

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικά θέματα, τα οποία είναι ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου. Το πρώτο είναι η πιθανότητα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα κάποιων εργαζόμενων και οι νομικές δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν. Θα ερευνηθούν και θα συνεχίσει ένας διάλογος».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα θέματα, καθώς και άλλα, θα τα συζητήσουν «μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Οικονομικών».

______________