24/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Πατσαλή

Να μην μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Πατσαλή
σε ενημερωτική εκδήλωση για παροχή του Τεστ Παπανικολάου
σε γυναίκες της υπαίθρου


 
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί. Και μπορεί να θεραπευτεί, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα. Σχεδόν κάθε περιστατικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να προληφθεί, αρκεί οι γυναίκες να είναι συνεπείς με τον προληπτικό έλεγχο και να κάνουν το Τεστ Παπανικολάου. Σας αναφέρω μάλιστα πως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει άλλος τύπος καρκίνου, για τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί τέτοια δραματική μείωση.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών. Μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Εκτιμάται δε ότι κάθε χρόνο, 270 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αριθμός που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιστοιχεί σε 30 χιλιάδες γυναίκες ανά έτος. Δηλαδή, στην Ευρώπη, μια γυναίκα κάθε 18 λεπτά πεθαίνει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος αποτελεί το γεγονός πως κάθε χρόνο στην Ευρώπη, διαγιγνώσκονται 60 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στην Κύπρο ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 25 με 30 νέων περιστατικών τον χρόνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, από το 1998 μέχρι το 2011, προσβλήθηκαν 340 γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Παρότι ο μέσος όρος ηλικίας, στην οποία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται είναι γύρω στα 45 χρόνια, τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιαστεί αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό και σθεναρή παρότρυνσή μας είναι η κάθε γυναίκα να ελέγχεται με το τεστ Παπανικολάου, σε τακτά διαστήματα. Διότι, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί πρώιμα.

Το Υπουργείο Υγείας, πέρα από τη διαφώτιση και την επιμόρφωση, επενδύει στην πρόληψη εφαρμόζοντας προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης με τη χρήση του Τεστ Παπανικολάου, το οποίο προσφέρεται στις δικαιούχους γυναίκες από τη δεκαετία του ‘70.

Σήμερα, και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που το αναφέρω, μέσω των προγραμμάτων που ως Υπουργείο Υγείας λειτουργούμε, μπορέσαμε να προλάβουμε την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σημαντικό αριθμό γυναικών, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της παροχής κατάλληλης θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής.

Την παρούσα στιγμή, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου. Ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί με πρωτοβουλία του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΟΓΕΕ) Λευκωσίας και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα διάρκειας 24 μηνών, ξεκίνησε στη Μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασσού και Ορεινής τον Μάρτιο 2014 και αναμένεται να καλύψει 8.979 γυναίκες.

Μέσω του προγράμματος παρέχεται δωρεάν το Τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 24-65 ετών. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της κάθε γυναίκας και σε συνεργασία με τον γιατρό, ακολουθείται και η κατάλληλη ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

Τελικός στόχος μας, που περιλαμβάνεται και στην εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, είναι να αναπτύξουμε οργανωμένο πληθυσμιακό έλεγχο που να καλύπτει όλες τις γυναίκες της Κύπρου, συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων. Αυτό είναι το όραμά μας και προς αυτή την πορεία εργαζόμαστε, παρά την αναγνώριση ότι οι παρούσες οικονομικές συνθήκες περιορίζουν τη δυναμική μας.

Κυρίες και κύριοι,

Μαζί είναι που ενώνουμε τις ενέργειες μας και μέσα από τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πετυχαίνουμε τη διάχυση της γνώσης, της ενημέρωσης και πρωτίστως την επιμήκυνση της ζωής.

Ευχαριστώ τον ΟΓΕΕ για την πολύτιμη δράση του που, με σπουδή και ακούραστα, επιτελεί προς όφελος της κοινωνίας. Ευχαριστώ την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για την ευγενική στήριξη και τις ενέργειες της. Ευχαριστώ επίσης τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με προθυμία φιλοξενούν το πρόγραμμα πρόληψης, καταδεικνύοντας έτσι τον πολύπλευρο και βαρυσήμαντο ρόλο που οι τοπικές συλλογικότητες μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.

Η κάθε προσπάθεια που επιτελείται, είναι κέρδος για την κοινωνίας μας και σε αυτό το έργο, το Υπουργείο Υγείας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίζει την κάθε ενέργεια.

Καλή επιτυχία στις δράσεις σας, πάντα με υγεία και επιτυχία!