14/1/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση
 του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ
για το Κυπριακό


Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα ως έχει και γιατί δεν κατέστη εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση.

Ο κ. Eide σημείωσε το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αναγνώρισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε την απογοήτευση του για τον λόγο ότι η εποικοδομητική αυτή προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών για λόγους που όλοι γνωρίζετε.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη αντικειμενικής ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Eide στις 26 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αντιληφθούν απόλυτα τους λόγους για τους οποίους δεν κατέστη δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος.

Σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου, ενός διαλόγου που θα έχει προοπτική θετικής κατάληξης, είναι ξεκάθαρο ότι η ‘μπάλα’ βρίσκεται στο ‘γήπεδο’ της τουρκικής πλευράς».

Ερωτηθείς τι θα αλλάξει μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ακολουθεί ψήφισμα του Συμβουλίου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα ως έχει και γιατί δεν κατέστη εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν ίσες αποστάσεις και μετά την επανέκδοση Navtex, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει διαχρονικά, σε πολλά διεθνή θέματα, μια πολιτική ίσων αποστάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς δεν ζητούμε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάσουν γεγονότα υπέρ της δικής μας πλευράς. Εμείς ζητούμε να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως έχουν. Μια αντικειμενική ενημέρωση του τι έγινε και γιατί δεν κατέστη δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος».

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου.

_____________