19/1/15

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί με πολλή υπομονή και ανάλογη νηφαλιότητα, τις καθημερινές επικριτικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών ή των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιμελώς αποφεύγει να απαντά σε όσα αβάσιμα και αστήρικτα λέγονται και ακούγονται προκειμένου να αποφύγει την όξυνση του πολιτικού κλίματος, ενόψει των διαφαινόμενων κινδύνων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας.

Παρά ταύτα δεν μπορεί να αφήσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα κόμματα, αντί να στρέφονται κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που παραβιάζουν κάθε αρχή δικαίου και αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και του αδιεξόδου, αναλίσκονται καθημερινώς στις ευθύνες που τάχα φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τον κυπριακό λαό είναι:

Πρώτον, γιατί κατηγορούμε τους τρίτους που αδιαφορούν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και ασκούν απαράδεκτες πιέσεις στην πλευρά μας, όταν,  δυστυχώς, η αντιπολίτευση με τις καθημερινές της δηλώσεις εν τη ουσία δικαιώνει τις αντιδράσεις τρίτων έναντι της Κύπρου;

Δεύτερον, το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι δημιούργημα που ανεφύη μετά το 2013, αλλά παραμένει άλυτο τα τελευταία 40 χρόνια, ως αποτέλεσμα της ίδιας επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Και το ερώτημα που τίθεται προς την αντιπολίτευση, η οποία ασκεί κριτική, είναι: τι έπραξε η ίδια όταν κυβερνούσε προκειμένου να υλοποιήσει πολιτικές που θα επέτρεπαν ή τη λύση του Κυπριακού βάσει της δικής τους θεώρησης ή που θα έθεταν μονίμως την Τουρκία προ των ευθυνών της από τη διεθνή κοινότητα.

Έφτασε η ώρα, επιτέλους, που πέραν της ανέξοδης κριτικής θα πρέπει να εισηγηθούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα αναστρέψουν τα όσα αρνητικά αποδίδουν, αντί στην Τουρκία, στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να πολιτεύεται με στόχο την ταχεία επίλυση του Κυπριακού μέσα, όμως, από συνθήκες που θα επιτρέπουν μια έντιμη διαπραγμάτευση, χωρίς απειλές και εκβιασμούς και έναν ουσιαστικό διάλογο που θα μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε μια ειρηνική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος.

------------------------