16/1/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου για τη δράση «Dixan για Λαμπρό Μέλλον, Γινόμαστε Πρωταθλητές Αειφορίας»
16/01/2015


Τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και γενικότερα ο πλανήτης μας δεν επιλύονται μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις και διεθνείς συμβάσεις. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους απαιτεί τη διαμόρφωση πολιτών με περιβαλλοντική γνώση, περιβαλλοντική συνείδηση και περιβαλλοντική ευθύνη. Η συμβολή της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ανθρώπων με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι καταλυτική. Η δημιουργία γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων στους μαθητές ώστε να έχουν θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας του οικοσυστήματός, της ισορροπίας στο περιβάλλον, της βιωσιμότητας και της ποιότητας της ζωής, αποτελεί για μας προτεραιότητα. Είναι για αυτό το λόγο που θέσαμε ως ένα από τους υπό έμφαση στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς την ανάπτυξη δράσεων στην ενότητα «Αειφόρος ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζουμε και με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα την περιβαλλοντική δράση «Dixan για Λαμπρό Μέλλον, Γινόμαστε Πρωταθλητές Αειφορίας». Η δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Εταιρείας GPM Henkel Ltd, και τίθεται σε εφαρμογή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη δράση προτίθεται να υποστηρίξει την προσπάθειά μας για ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών σε ζητήματα αειφορίας, βελτίωσης του σχολικού περιβάλλοντος, καθώς και απόλυτη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για τον σεβασμό των δομών που κατοχυρώνουν την ισορροπία στο οικοσύστημά μας.
Οι μαθητές θα μελετήσουν και θα πραγματοποιήσουν εργασίες αναδιαμόρφωσης του σχολικού χώρου, εναρμονίζοντάς το με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας. Εργασίες με κομποστοποίηση, ανακύκλωση, δενδροφυτεύσεις, δημιουργία λαχανόκηπων συνθέτουν τη φιλόδοξη δράση που εξαγγέλλουμε. Πιστεύουμε ότι εφαρμόζοντας την υπάρχουσα τεχνολογία καθώς και καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, το σχολείο θα λειτουργήσει ως βιωματικό εργαστήρι για ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά μας.

Αναμένεται οι μαθητές να κατανοήσουν τις ευθύνες τους και τον ρόλο τους ως μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Ξεκινώντας από την εκπαιδευτική παρέμβαση με τίτλο, «Γινόμαστε Πρωταθλητές Αειφορίας», προσδιορίζουμε την αειφορία μέσα από τους άξονες: νερό, ενέργεια και ανακύκλωση. Τα παιδιά θα κληθούν να σχεδιάσουν και να ορίσουν τη δράση που θα «πρασινίσει» το σχολείο τους και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εταιρεία GPM Henkel Ltd για την πρωτοβουλία, την ουσιαστική συνεργασία και την επιχορήγηση της συγκεκριμένης δράσης. Και ας γίνει ο φετινός εκπαιδευτικός στόχος αφορμή για να σεβαστούμε το περιβάλλον μας και να το βελτιώσουμε με κάθε τρόπο.