12/12/14

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής Συμφωνίας δανείου ύψους 80 εκ. ευρώ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( EIB ), για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της Πανεπιστημιούπολης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση σχετικά με τον Προϋπολογισμό και σε σχόλιο ότι από τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή φαίνεται ότι το 2015 είναι μια κρίσιμη χρονιά και ότι αφήνουμε πίσω τις κακές εμπειρίες που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, απάντησε: «Είμαστε σε ένα καθοριστικό στάδιο. Η οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι στο κρίσιμο στάδιο της διόρθωσης. Είναι όμως μια διόρθωση εύθραυστη και συνεπώς, θα πρέπει με προσοχή και με σοβαρότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια και ο Προϋπολογισμός θεωρώ ότι γίνεται στα ίδια πλαίσια με ρεαλιστικές και συντηρητικές εκτιμήσεις που έχουμε από καιρό αποφασίσει πως αυτό το κράτος θα πρέπει πλέον να λειτουργεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, χωρίς να φορτώνει βάρη στα νοικοκυριά   και τις επιχειρήσεις, χωρίς να διογκώνει συνεχώς τα ελλείμματα και το χρέος που επιβαρύνουν την ανάπτυξη και τις επόμενες γενεές. Αλλά επαναλαμβάνω, θεωρώ πως θα πρέπει με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα που έχουμε προχωρήσει σε αυτή δύσκολη περίοδο να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά για να κερδίσουμε χωριστά το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επιβληθούν νέες φορολογίες, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Όχι, δεν θα υπάρξει ανάγκη και αυτή είναι μια ξεκάθαρη επιδίωξη. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ήδη πιεσμένος ιδιωτικός τομέας, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Έχουμε καταρτίσει τον Προϋπολογισμό με τρόπο που θα παραμένει με ασφάλεια εντός των πλαισίων, εντός των στόχων, χωρίς όμως να χρειάζονται νέοι φόροι και νέες επιβαρύνσεις μπορούμε μάλιστα να αυξήσουμε με έναν τρόπο πολύ λελογισμένο και οριακό τις δημόσιες δαπάνες. Αλλά επαναλαμβάνω, χωρίς αυτό να συνεπάγεται οποιαδήποτε καινούργια επιβάρυνση. Θέλουμε, αντιθέτως, μέσω της φορολογικής σταθερότητας να δημιουργήσουμε ένα, όσον το δυνατόν, ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και συνεπώς, όπως έχω πει, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη, καμιά σκέψη για νέες επιβαρύνσεις».

Σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Με τον ίδιο τρόπο. Παραμένοντας προσηλωμένοι στην προσπάθεια διόρθωσης, μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας. Μια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και στο πολύ ευαίσθητο ζήτημα της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται προσπάθεια πριν καταφέρουμε να μειώσουμε την ανεργία στο σημείο που όλοι επιθυμούμε. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, για πρώτη φορά μετά από 5-6 χρόνια, τώρα που επανέρχεται η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, είναι που έχει αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται και η ανεργία.

Αναφορικά με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και αν ο ίδιος εκτιμά ότι θα προλάβει η Κυβέρνηση να το θέσει έγκαιρα στη Βουλή και να υπάρξει ψήφισή του, ή, αν όχι, αν θα αναμένουμε ότι θα υπάρξουν και επιπτώσεις από την Τρόικα, νοουμένου ότι δεν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η πρόθεσή μας είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».