Σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Νόστος» για τη Διασπορά
Την ονομασία «Αλεξάνδρεια: Νόστος, η επιστροφή - Νostos, the Return» φέρει το Πρόγραμμα για θέματα Διασποράς, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών υπεγράφη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από το πέρας τριμερούς συνάντησης για τη Διασπορά, που φιλοξενήθηκε από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Νικόλαου Κουίκ και της Υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου κας Nabila Makram Abdelshahid. Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκε διμερή συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου.
Το Πρόγραμμα «Νόστος» αποτελεί εισήγηση της αιγυπτιακής πλευράς και αποσκοπεί στη συγκέντρωση, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Κυπρίων και Ελλαδιτών ομογενών ή των απογόνων τους, για ένα ταξίδι αναδρομής στον τόπο που έζησαν αυτοί ή οι πρόγονοί τους.
Σε κοινές δηλώσεις μετά από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση, η δεύτερη μετά από την τριμερή συνάντηση εργασίας για θέματα Διασποράς που διεξήχθη στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2017 στο Κάιρο, βάσει των διατάξεων της τριμερούς διακήρυξης της Λευκωσίας μεταξύ των τριών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Νοέμβριο 2017 σχετικά με θέματα Διασποράς, είναι ιστορική για τις τρεις χώρες.
«Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μια συνεργασία σε θέματα Διασποράς και είναι η πρώτη φορά που οι τρεις χώρες αποφασίζουν για κοινή στρατηγική και κοινές δράσεις σε ό,τι αφορά στη Διασπορά μας. Αυτή τη στιγμή, τα θέματα της Διασποράς αποτελούν ένα από τα σημαντικά ‘εργαλεία’ της ευρύτερης τριμερούς συνεργασίας των τριών χωρών μας», σημείωσε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως η εν λόγω πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
«Σήμερα, υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας για μια πολύ σημαντική εκδήλωση που θα γίνει αρχές Μαρτίου 2018, στην Αλεξάνδρεια, όπου το Υπουργείο Μετανάστευσης και Υποθέσεων Αποδήμων Αιγυπτίων, σε συνεργασία με άλλους φορείς από Κύπρο και Ελλάδα, θα αναλάβει τη διοργάνωση εβδομαδιαίας επίσκεψης για τους Έλληνες και Κύπριους, και για τις οικογένειες τους, που ζούσαν στην Αίγυπτο μέχρι την επανάσταση του 1952 και έκτοτε έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή αλλού».
Είναι μια πρωτοβουλία», συνέχισε ο κ. Φωτίου «που αναπτύξαμε τους τελευταίους τρεις μήνες, η οποία κατατέθηκε από πλευράς Αιγύπτου, αγκαλιάστηκε από Κύπρο και Ελλάδα, και εξαγγέλθη από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των τριών χωρών, πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας».
Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Επίτροπος είπε ότι συμφωνήθηκε πρόσθετα όπως υπάρξει καλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά στη Διασπορά σε σχέση με τα πανεπιστήμια και «έχουμε αποφασίσει ότι σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια μας, θα δοθούν υποτροφίες σε παιδιά από τις τρεις χώρες που ζουν στο εξωτερικό. Οι τρεις χώρες διαθέτουν ισχυρή Διασπορά σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων και «ενθαρρύνοντας τη στενότερη συνεργασία της αντίστοιχης οργανωμένης διασποράς στο εξωτερικό, αποφασίσαμε να μετατρέψουν αυτή τη σημαντική συνέργεια σε συγκεκριμένες δράσεις, και να προωθήσουμε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας για τα θέματα της Διασποράς, έτσι ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η διασπορά των τριών χωρών είναι οργανωμένη, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία».
Παράλληλα, αποφασίστηκε η προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις τρεις χώρες, όπως θέματα νεολαίας, επιχειρηματικότητας, επιστημών και εκπαίδευσης, ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς. Μια τέτοια πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων οργανωμένων συνόλων της Διασποράς τους είναι η διοργάνωση από κοινού πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκεί όπου υπάρχει οργανωμένη διασπορά των τριών χωρών, όπως επίσης και η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων της διασποράς από τις τρεις χώρες.
Πρόσθετα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας, αποφασίστηκε από κοινού η υλοποίηση σειράς δράσεων, μέσω των οργανισμών νεολαίας των τριών χωρών στο εξωτερικό, σε χώρες όπου η Διασπορά τους είναι οργανωμένη. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των νέων της Διασποράς, στις τρείς χώρες αντίστοιχα, έτσι ώστε να κρατήσουν τις ρίζες τους, την Ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.
Μιλώντας στα αγγλικά, η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος και τι αυτό στοχεύει να επιτύχει. Ομοίως και ο Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, που στις δηλώσεις του σημείωσε πως «υπό την αιγίδα και του Προέδρου Σίσι, η Αλεξάνδρεια αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά, πολιτιστικά, ιστορικά κέντρα της Μεσογείου. Είναι ένα εγχείρημα, το οποίο με τον κ. Φωτίου αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή και αισθανθήκαμε και οι δύο μεγάλη ικανοποίηση όταν εδώ, στην Λευκωσία, αναγγέλθηκε από τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Η Διασπορά είναι ίσως ένα από τα χρησιμότερα ‘εργαλεία’ στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν οι χώρες μας σε πάρα πολλά πεδία.
Εμείς οι τρεις χώρες είμαστε ένας από τους πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και αναμφισβήτητα Ελλάδα και Κύπρος είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας γεωπολιτικά, σε μια περιοχή η οποία έχει ένα σωρό προβλήματα.»