16/12/14

Τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Ανδρέα Καραμάνο

Τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Ανδρέα Καραμάνο

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σκαλί Αγλαντζιάς, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, τίμησε τον κ. Ανδρέα Καραμάνο, πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος και πρώην Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Καραμάνος αποτελεί μια πολυσχιδή προσωπικότητα με σημαντικότατη συνεισφορά στα εκπαιδευτικά και πανεπιστημιακά δρώμενα της Κύπρου και της Ελλάδος. Από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε την παιδεία, επιδίωξή του ήταν πάντα η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών εκείνων που βελτιώνουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ενισχύσουν ποιοτικά την παρεχόμενη εκπαίδευση. Διετέλεσε για οκτώ χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και οι παρεμβάσεις και τα κείμενα πολιτικής του αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του τομέα. Σε όλη τη διάρκεια της ενεργούς του δράσης ήταν υπέρμαχος και προασπιστής των δικαίων της Κύπρου. Ως επιστήμονας, διακρίθηκε για το πολυγραφότατο έργο του, αλλά και για τη σημαντική του συνεισφορά στον τομέα της Γεωργίας. Επιστήμονας με διεθνή εμβέλεια και προσωπικότητα, αποτέλεσε τον πρωτεργάτη για την θεμελίωση της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη διεθνώς.
O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής αναφέρθηκε στο ήθος του επιστήμονα και ανθρώπου κ. Καραμάνου και επικεντρώθηκε στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Κύπρο, για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος ειδικότερα. Στην αντιφώνησή του ο κ. Καραμάνος, βαθύτατα συγκινημένος, ανέπτυξε ενδελεχώς τη σημασία της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, με ειδική αναφορά στον ρόλο που η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει στην αειφόρο ανάπτυξη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν επιστήμονες και τεχνοκράτες που συνεργάσθηκαν με τον κ. Καραμάνο, μεταξύ αυτών, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, η τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και νυν Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο κα Κλαίρη Αγγελίδου, ο Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ κ. Δημήτρης Τσάλτας, η δημοσιογράφος κα Άννα Σταφιδά και η Συντονίστρια της Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κα Αραβέλλα Ζαχαρίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον κ. Καραμάνο από τον Υπουργό Παιδείας κ. Καδή και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.
---------------------
16/12/2014