23/11/14

Χαιρετισμός του Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γ. Λ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην έναρξη της Συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
Κύριε Πρόεδρε της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Αγαπητά Μέλη,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στη Λευκωσία, για τη Συνεδρία της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέκαθεν, προσέδιδε ιδιαίτερη βαρύτητα στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, από τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της, στηρίζοντας εμπράκτως και με κάθε δυνατό τρόπο τη λειτουργία της. Η αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετέχει ανελλιπώς, ενεργά και με αφοσίωση στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις της Ολομέλειας και στις συνεδριάσεις των άλλων οργάνων της Συνέλευσης, καθώς και σε πλείστες άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της ΔΣΟ, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εκπλήρωση των στόχων της Συνέλευσης.
Το έργο της Συνέλευσης στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου αναδεικνύεται σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο και ωφέλιμο, καθώς συρράξεις και εντάσεις ανά την υφήλιο συχνά αποδίδονται, ορθά ή λανθασμένα, σε θρησκευτικά αίτια. Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, ειδικότερα, οι οποίες έχουν μεν πολιτική και οικονομική αφετηρία, λαμβάνουν δε χαρακτήρα θρησκευτικής διαμάχης, ή πολλές φορές προβάλλονται ως τέτοιες, επιβάλλουν την ανάληψη δράσης της Συνέλευσης ως φορέα κοινοβουλευτικής και ταυτόχρονα πνευματικής διπλωματίας.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, εμμένοντας στις αρχές και τη φιλοσοφία ίδρυσής της, καλείται λοιπόν να ενισχύσει τη δράση της, προωθώντας την αλληλοκατανόηση και την ανεκτικότητα στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες της εποχής μας, ώστε να δημιουργηθούν εν τέλει οι συνθήκες που θα εδραιώνουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, βεβαίως, ως πλήρης μέτοχος στους διακηρυγμένους στόχους της Συνέλευσης, βρίσκεται πάντοτε, με προθυμία και αποφασιστικότητα, στο πλευρό σας σε αυτή την προσπάθεια.
Εύχομαι σε όλα τα μέλη της Συνέλευσης καλή δύναμη στο δύσκολο και απαιτητικό έργο τους. Εύχομαι επίσης κάθε επιτυχία, όπως πάντοτε, και στην παρούσα Συνεδρία της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Συνέλευσης.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, μέχρι πρότινος επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, ο οποίος για οκτώ χρόνια υπηρέτησε με ζήλο και αγωνιστικότητα τη Συνέλευση, εκπροσωπώντας επάξια τη Βουλή των Αντιπροσώπων και επιτυγχάνοντας τη ψήφιση σημαντικών για την Κύπρο Ψηφισμάτων και Διαβημάτων της Συνέλευσης. Εκφράζοντας σου τα θερμά μου συγχαρητήρια αγαπητέ μου Λευτέρη, για την εκλογή σου ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σου εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα και κάθε καλό στη νέα σου πορεία.
-----------------------
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Προεδρεύοντας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής.