13/11/14

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στην παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Ηρακλέους «Επικίνδυνα Μονοπάτια»

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων στην παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Ηρακλέους «Επικίνδυνα Μονοπάτια»
13/11/2014


Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να προσφωνήσω τη σημερινή εκδήλωση.

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα με τον τίτλο «Επικίνδυνα Μονοπάτια» περιγράφει με γλαφυρότητα και περισσή αγάπη το χωριό της συγγραφέως, το Άρσος, ένα πανέμορφο χωριό του τόπου μας.

Ο τρόπος που επέλεξε η κα Μάρω Ηρακλέους, μέσα από την αστυνομική μυθιστορηματική πλοκή να παρουσιάσει τις ομορφιές, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού είναι και πρωτότυπος και εμβληματικός.

Μέσα από την ιστορία της Μόνικας παρουσιάζεται η αγνή ζωή της υπαίθρου. Ένας κόσμος που αργοσβήνει και που στο χέρι μας είναι να αναβιώσουμε μέσα από τα προγράμματα αγροτουρισμού που προσφέρει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, τα πολιτισμικά προγράμματα των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και βέβαια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, γιατί ο τόπος μας, μάς χρειάζεται όλους.

Η πρωτότυπη ιστορία παρακινεί τον αναγνώστη να επισκεφθεί το μέρος όπου διαδραματίζεται η πλοκή του μυθιστορήματος και να ζήσει με όλες του τις αισθήσεις την ομορφιά της περιοχής και τις εικόνες που ξεδιπλώνονται ανεπαίσθητα και αγγίζουν τη ψυχή μας. Εικόνες που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη, γι’ αυτούς που τις έζησαν αλλά και για τους νεότερους που μαθαίνουν τις ρίζες τους.

Μέσα από την ιστορία της ειδικευμένης αστυνομικού Μόνικας, του πιστού της φίλου και συναδέλφου Άρη και των άλλων ηρώων αναδιπλώνονται μνήμες, ψήγματα γνώσης και σοφίας που συνεπαίρνουν τον αναγνώστη. Οι εικόνες μυστηρίου καθηλώνουν. Η αγωνία, με αριστοτεχνική μαεστρία κορυφώνεται από το ένα κεφάλαιο στο άλλο οδηγώντας τον αναγνώστη σε επικίνδυνα μονοπάτια, εικασίες και συνειρμούς κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Η ανεξάντλητη και απρόβλεπτη φαντασία δένει περίτεχνα μ’ ένα χώρο πέρα για πέρα αληθινό.

Θέλω και δημόσια να συγχαρώ την κα Ηρακλέους για τις γεμάτες με ζωντάνια στιγμές που μας έχει χαρίσει μέσα από τις σελίδες του πρώτου της συγγραφικού έργου. Από την πρώτη σελίδα σε παίρνει μαζί της σε όλο το ταξίδι μυστηρίου.

Εύχομαι το ταξίδι της δημιουργίας να ανοίγει νέους ορίζοντες σε όλους!

Αγαπητή κα Ηρακλέους,

Σας συγχαίρω για την πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία και εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε να μας εκπλήσσετε με την ζωντάνια που χαρακτηρίζει το έργο σας.

«Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση», είπε ο κορυφαίος συγγραφέας Λέων Τολστόι.

Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!