13/11/14

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Κύπρο στη Γερμανία κατά την περίοδο Οκτώβριος - Νοέμβριος 2014


Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Κύπρο στη Γερμανία κατά την περίοδο Οκτώβριος - Νοέμβριος 2014
13/11/2014


1. Βερολίνο, 17.10.2014
Στις 17 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, η πολιτιστική ημέρα της EUNIC (Ένωση Ευρωπαϊκών Μορφωτικών Ινστιτούτων). Το πολιτιστικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο φιλοξενήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου και παρουσίασε το πρόγραμμα „Reflexions on Nicosia and Paris“, με τον πιανίστα Κωνσταντίνο Αθανασάκο (κάτοικο Βερολίνου), ο οποίος εκτέλεσε έργα Γάλλων (Erικ Satie, Claude Debussy, Gabriel Fauré και Kυπρίων συνθετών (Νικόλα Οικονόμου, Γιώργου Κάρβελλου και Σάββα Σάββα). Οι Kύπριοι συνθέτες, άγνωστοι οι περισσότεροι στο γερμανικό και γαλλικό ακροατήριο, εντυπωσίασαν.

2. Κολωνία και Βόννη, 23.10. - 9.11.2014
Στην Κολωνία και Βόννη πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική σειρά εκδηλώσεων, «Κυπριακές Στιγμές», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Γραφείο Βερολίνου, για 7η συνεχή χρονιά, στην αίθουσα κοντσέρτων του Βελγικού Σπιτιού «Belgisches Haus» και στην αίθουσα μουσικής δωματίου, στο Σπίτι του Μπέτοβεν (Beethoven Haus), στη Βόννη.

Με τη μουσική βραδιά «Mediterranean Moods» σηματοδοτήθηκε στις 23.10.2014 η έναρξη της σειράς, στο Βελγικό Σπίτι. Η γεννημένη στην Κύπρο τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου, μάγεψε το κοινό με τη παρουσία της και την καθαρή και βελούδινη φωνή της. Παρουσίασε δικά της τραγούδια καθώς επίσης μια επιλογή διεθνούς ρεπερτορίου. Η Βάκια Σταύρου, με μια ξεχωριστή ικανότητα να προσαρμόζει το χρώμα και τον ήχο της φωνής της, μετέφερε το ακροατήριό της συναισθηματικά αλλά και γλωσσικά σε ένα ταξίδι στην Μεσόγειο (Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Στο πιάνο, ο γνωστός και αγαπητός στο γερμανικό κοινό πιανίστας και συνθέτης, Μάριος Τακούσιης.

Στο φουαγιέ του Βελγικού Σπιτιού παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής σειράς η έκθεση φωτογραφίας MOMENTS on FACES. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα του Πολιτιστικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στη Γερμανία για το «Έτος Κώστα Μόντη», 100 χρόνια μετά τη γέννηση του ποιητή. Οι «Στιγμές» του ποιητή Κώστα Μόντη (αυτούσια, ολοκληρωμένα ποιήματα, ο πυρήνας του ποιήματος), προβλήθηκαν και φωτογραφήθηκαν σε πρόσωπα από τον φωτογράφο Γιώργο Καλογερόπουλο.

Η πολιτιστική σειρά συνεχίστηκε στις 31.10.2014 με το κοντσέρτο τζαζ «Nicosia Blues», όπου o βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας συνάντησε τον κονταμπασσίστα Πέτρο Κλαμπάνη, σε ένα διάλογο, πλούσιο σε ηχοχρώματα και δυναμικές μιας μουσικής μεσογειακής αλλά και παγκόσμιας.

Η αυλαία για τις Κυπριακές Στιγμές 2014 στην Κολωνία και Βόννη, έκλεισε πανηγυρικά στις 9.11.2014 στην αίθουσα μουσικής δωματίου στο Σπίτι του Μπέτοβεν στη Βόννη (Beethoven Haus). Ο Γιάννης Μυράλης στο σαξόφωνο, ο Michael Tsalka στο πιάνο και ο Μιλτιάδης Παπαστάμου στο βιολί, παρουσίασαν το μουσικό πρόγραμμα (που επιμελήθηκαν αρχές του έτους ειδικά για την κυπριακή ΄Ανοιξη στο Μόναχο) «Echo of silence», με ένα ευρύ φάσμα έργων, για βιολί, σαξόφωνο και πιάνο. Εκτέλεσαν έργα των Γιώργου Κάρβελλου, Σταύρου Λάντσια, Νίκου Κυπουργού, Ιννας Κουτρουπή, Φάνου Δυμιώτη, Σάββα Σάββα, Μιλτιάδη Παπαστάμου.

Στο κοντσέρτο της Βόννης το τρίο φιλοξένησε στο τέλος του προγράμματος σε μια ειδική εμφάνιση τον συνθέτη και πιανίστα Σάββα Σάββα.

Με την ευκαιρία της επετείου της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, η Πολιτιστική Ακόλουθος, Γιώργα Σολομώντος, σε χαιρετισμό της, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ «ο γερμανικός λαός εορτάζει για 25η φορά ένα ιστορικό γεγονός, τη πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της χώρας, δυστυχώς, η Κύπρος δεν έχει ακόμη μία τέτοια γιορτή. Η χώρα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να πενθεί για τη βίαιη διχοτόμηση που υπέστη πριν από 40 χρόνια, με την εισβολή της Τουρκίας»


3. Βερολίνο, 31.10.2014
Κυπριακή συμμετοχή στο φεστιβάλ σύγχρονου χορού Luckytrimmer. Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Luckytrimmer, με έδρα το Βερολίνο, προκήρυξε φέτος με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την επανένωση της Γερμανίας, διαγωνισμό με θέμα το ΤΕΙΧΟΣ. Ένα από τα έργα που επέλεξαν οι διοργανωτές και παρουσιάστηκε ήταν και το έργο FIRST ARCH, της Κύπριας χορογράφου Έλενας Αντωνίου. Υπεύθυνος τεχνικός/φωτιστής ο Πόλυς Πεσλίκας. Μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε στη συνέχεια στην Κύπρο, Cyprus selection, στο Egomio for the arts and the culture.

4. Όλπε, 2.11.2014
Το Πολιτιστικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο, σε συνεργασία με το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου της πόλης Όλπε, παρουσίασε στις 2.11.2014 το κοντσέρτο τζαζ «Nicosia Blues», με τον πιανίστα και συνθέτη Σταύρο Λάντσια και τον κοντραμπασσίστα Πέτρο Κλαμπάνη.

5. Μπράουνσβαϊγκ, 7.11.2014 - 21.11.2014
Σε συνεργασία με τη μεγάλη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Öffentliche και την εταιρεία πιάνων Grotrian-Steinway, παρουσιάστηκε στην πόλη Μπράουνσβαϊγκ η έκθεση φωτογραφίας PhOETRY και το Video Installation Art. Είναι ο δεύτερος σταθμός που παρουσιάζονται, μετά που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Μόναχο, αρχές του 2014.

Την έκθεση επιμελήθηκε και διοργάνωσε το Πολιτιστικό Γραφείο. Ποιήματα από κύπριες ποιήτριες αποτελούν το βασικό μοτίβο έμπνευσης φωτογράφων με στόχο τη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ Ποίησης και Φωτογραφίας. Από 500 φωτογραφίες που απεστάλησαν από Κύπριους, ΄Ελληνες και Γερμανούς φωτογράφους μετά από ένα ανοικτό κάλεσμα του Πολιτιστικού Τμήματος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, επιλέχθηκαν 19 φωτογραφίες από 9 φωτογράφους. Οι ποιήτριες: Χριστιάνα Αβρααμίδου, Πίτσα Γαλάζη, Νίκη Μαραγκού, Νόρα Νατζιαριάν, Νάσα Παταπίου, Δάφνη Νικήτα, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου. Οι φωτογράφοι: Silvia Dzubas, Ελενα Γεωργίου, Γιώργος Ερέσσιος, Γιώργος Καλογερόπουλος, Ερατώ Καντούνα, Γιώργος Πανταζής, Θάνος Σαββίδης, Rüdiger Schwamborn, Sebough Voskeritchian.

Στο Video Installation Art (6 ταινίες, 6 ποιήματα), ο καλλιτέχνης, Γιώργος Καλογερόπουλος, επιχειρεί και κατορθώνει να κάνει εικόνα την "πραγματικότητα" του ποιητή Γιώργου Χριστοδουλίδη.

Στα εγκαίνια, στις 7.11.2014, ο Σάββας Σάββα εκτέλεσε το κοντσέρτο «Οι τρεις Πύλες» της Λευκωσίας, ένα εγχείρημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, εμπνευσμένο από τα Βενετικά Τείχη και ειδικότερα από τις τρεις Πύλες της Λευκωσίας, που από το 1974 δεν μπορούν πλέον να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Ένα θέμα επίκαιρο, αφού 2 μέρες αργότερα, στις 9.11.2014, ο γερμανικός λαός εόρτασε την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της χώρας. Αναφορά στο γεγονός των επικείμενων εορτασμών και στη συνεχή κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου, εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια, έκανε η Πολιτιστική Ακόλουθος, Γιώργα Σολομώντος, σε χαιρετισμό της.