4/11/14

Ομιλία Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου για τη «Γιορτή της Ζιβανίας»

Ομιλία Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου για τη «Γιορτή της Ζιβανίας»
04/11/2014


Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί σημαντική κοινωνική προσφορά στον τόπο μας γιατί δημιουργεί κλίμα αισιόδοξης προοπτικής για το παρόν και το μέλλον της αγροτικής μας παραγωγής και της υπαίθρου. Σκοπό έχει την ενημέρωση για τις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις στήριξης αυτού του αυθεντικού ποτού του τόπου μας.

Το Υπουργείο εστιάζει σε ένα στρατηγικό και πολύπλευρο σχεδιασμό στήριξης της Αμπελουργίας. Δημιουργούνται Συνεκτικά προγράμματα στήριξης τα οποία προκύπτουν από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου διαθέτοντας για την αμπελουργία ένα συνολικό ποσό της τάξης των €22 εκατομμυρίων από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους για την περίοδο 2014-2018.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας που έχει εκπονηθεί στοχεύει στην συνεχιζόμενη διάθεση σημαντικών οικονομικών κινήτρων για σοβαρές επενδύσεις εκσυγχρονισμού των οινοποιείων με έμφαση:
· στη βελτίωση της επισκεψιμότητας σε αμπελώνες και οινοποιεία,
· στη δημιουργία κατάλληλων χώρων γευσιγνωσίας και στην εγκατάσταση οινολογικού εξοπλισμού αιχμής ούτως ώστε να αναπτυχθούν οι συνθήκες για τη δημιουργία οινολογικού τουρισμού και κουλτούρας.

Σε αυτό το πλαίσιο για τα έτη 2014-2015 προχωρούμε στη διάθεση προς τους αμπελουργούς μας 4,2 εκατομμύριών μέσω των πιο κάτω μέτρων:

· Ποσό της τάξης των €2.5 εκατομμυρίων με το οποίο επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μέσω της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού του ορεινού αμπελώνα με περισσότερο εμπορικές ποικιλίες στη βάση συμβολαιακής συνεργασίας μεταξύ αμπελουργών-οινοποιών. Ένα μέτρο ανάπτυξης του κυπριακού αμπελώνα που θα προκηρυχτεί μέσα στον Νοέμβριο.
· ποσό της τάξης των €1.7 εκατομμυρίων για δράσεις που αφορούν την οργανωμένη και συλλογική προώθηση των κυπριακών οίνων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες.

Ταυτόχρονα, η πάγια κυβερνητική πολιτική θα εφαρμόσει για την περίοδο 2014-2020, ένα εξίσου φιλόδοξο με το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιδιώκει μεταξύ άλλων εναλλακτικών δράσεων:

· τη βελτίωση των υποδομών των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων,
· τη διατήρηση του πρασίνου στις αγροτικές κοινότητες,
· την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με κάθε μέσο και
· την εμψύχωση του κοινωνικού ρόλου των αμπελουργικών περιοχών.

Οι κυπριακοί οίνοι και η ζιβανία ανακάμπτουν, μεγαλώνουν σε κύρος και τοποθετούνται πλέον στη συνείδηση του καταναλωτή και του ξένου επισκέπτη ως αμπελοοινικά προϊόντα με χαρακτήρα. Πρέπει όλοι μαζί το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εμπορίου και ο ΚΟΤ να εργαστούμε συλλογικά για να στηρίξουμε όχι μόνο την ζιβανία αλλά την κυπριακό οινοποιία στο σύνολο της και να βοηθήσουμε ούτως ώστε να την καταστήσουμε όχι μόνο ως πρώτη αλλά ως τη μοναδική επιλογή του Κύπριου και του ξένου καταναλωτή. Ο κυπριακός οίνος έχει την ποιότητα και την φήμη για να διεισδύσει και στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα πρέπει όμως αρχικά όλοι, και οι Κύπριοι καταναλωτές, να το πιστέψουμε.

Πιστεύω ότι η ανάπτυξη της αμπελουργίας και της οινοποιίας μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λειτουργώντας παράλληλα ευεργετικά στην καταπολέμηση του προβλήματος της αστυφιλίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτήν την προσπάθεια για την ανάδειξη του ονόματος της οινικής Κύπρου, οι Κύπριοι αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί δεν είναι μόνοι τους.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω την Περιφερειακή Ένωση Συνδέσμων Αποδήμων Πιτσιλιάς, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, το Κοινοτικού Συμβούλιο Αλωνας, την Εταιρεία CTC-ARI Airports Ltd και τον Όμιλο Σιακόλα, για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση όλων των εκδηλώσεων προώθησης της ζιβανίας και των άλλων αμπελοοινικών θησαυρών της Κύπρου.