4/11/14

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας



Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας
04/11/2014


Η Κυβέρνηση παραμένει συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα που καθημερινά διεξάγουν οι εγκλωβισμένοι μας, είπε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε συνάντηση, στο Γραφείο του, με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Φωτίου είπε ότι «είχα σήμερα την ευκαιρία να έχω μια πρώτη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, η οποία πραγματικά επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για τους εγκλωβισμένους μας. Η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική και εποικοδομητική και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις συναντήσεις αυτές».

Ο κ. Φωτίου επισήμανε ότι «για την Κυβέρνηση, τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους μας, οι οποίοι παρά το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είναι ύψιστης σημασίας.

Η συμφωνία της 3ης Βιέννης είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τους εγκλωβισμένους. Βασικές πρόνοιες της συμφωνίας είναι η παροχή θρησκευτικών και εκπαιδευτικών διευκολύνσεων, η ιατρική φροντίδα από δικούς τους γιατρούς και η ελεύθερη διακίνηση στις ελεύθερες περιοχές. Αυτές οι πρόνοιες πρέπει να εφαρμόζονται και ασφαλώς χωρίς εκπτώσεις. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου επισήμανε τη μεγάλη σημασία της απόφασης του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι το άλλο ισχυρό νομικό πλαίσιο της δικής μας πλευράς».
Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής συζήτησαν «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι αλλά και τρόπους επίλυσής τους, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης τους να βελτιωθούν».

Ανέφερε ότι μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν τους εγκλωβισμένους μας είναι «η ιατρική περίθαλψη, η ομαλή λειτουργία των σχολείων, η ενίσχυση της παιδείας, η απόρριψη κάποιων εκπαιδευτικών και η παραποίηση εγχειριδίων που γίνονται από τις κατοχικές “αρχές”, οι αιτήσεις επανεγκατάστασης, η αναστήλωση και συντήρηση μνημείων στα κατεχόμενα και τα προβλήματα εγκλωβισμένων φοιτητών».

Ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση παραμένει συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα που καθημερινά διεξάγουν οι εγκλωβισμένοι μας για επιβίωση στη γη των προγόνων τους».