28/11/14

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φ. Φωτίου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας για
Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φ. Φωτίου
στα εγκαίνια του γηπέδου futsall του Αρμενικού Σωματείου ΑΥΜΑ

Έχουμε σήμερα τη χαρά να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα έργο πολιτιστικής υποδομής, το ιδιόκτητο, διεθνών προδιαγραφών γήπεδο futsall, του ιστορικού Αρμενικού Σωματείου ΑΥΜΑ, στη Λευκωσία. Με χαρά και προθυμία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αποδέχτηκε την τιμητική πρόσκλησή σας να τελέσει τα εγκαίνια του αξιόλογου αυτού έργου, αλλά δυστυχώς, για λόγους πέραν του ελέγχου του, δεν μπόρεσε να βρίσκεται ο ίδιος εδώ απόψε μαζί σας, όπως ήταν και η επιθυμία του. Σας μεταφέρω τη λύπη του γι’ αυτό, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς και τις εγκάρδιες ευχές του για κάθε επιτυχία και πρόοδο στο Σωματείο σας και την αρμενική κοινότητα στο σύνολό της.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Το έργο που καλούμαστε σήμερα να εγκαινιάσουμε αποτελεί έμπρακτη αναβάθμιση και ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στον τόπο μας. Συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα του Σωματείου ΑΥΜΑ που από τις ιδρύσεώς του, το 1934 μέχρι σήμερα, προοδεύει, αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται προσαρμοζόμενο, διαρκώς στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Η ΑΥΜΑ, Σωματείο των Αρμενίων Νέων Λευκωσίας, είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας ΑΥΜΑ (Armenian Young’s Men Association) που ιδρύθηκε πριν από 80 τόσα χρόνια στην αρμενική συνοικία της Λευκωσίας και διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ παλαιότερα είχε και ομάδα χόκεϋ και επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σήμερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νέο άθλημα του futsall.
Το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε, πέραν της πολιτιστικής και αθλητικής σημασίας του, συμβολίζει την πλούσια και εποικοδομητική παρουσία των Αρμενίων στην Κύπρο και επιβεβαιώνει ότι η αρμενική κοινότητα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού, συμβάλλει θετικά και ουσιαστικά στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Οι Αρμένιοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού. Μαζί, σε όλη τη διαδρομή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, ζήσαμε τις μεγάλες χαρές αλλά και τις μεγάλες λύπες. Μαζί βιώσαμε τις επιτυχίες και μαζί τις τραγωδίες.
Η αρμενική κοινότητα επέλεξε να ενταχθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Έχει παράλληλα διατηρήσει τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά, τα οποία εμπλουτίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Η αρμενική εκκλησία και τα τρία δημοτικά σχολεία Ναρέκ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων των Αρμενίων.
Σεβόμαστε πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητάς τους. Σεβόμαστε πλήρως τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να τους επιτρέπουν είτε ατομικά είτε ομαδικά να εκφράζουν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχουμε εντάξει την ευημερία και πρόοδο της κοινότητας των Αρμενίων μέσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τις ανάγκες των Αρμενίων, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου –Μαρωνιτών και Λατίνων- και ανταποκρίνεται, προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξή τους και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας είναι πραγματικά άριστες. Σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται ακόμη καλύτερες και εμβαθύνονται. Σημειώνω, επί του προκειμένου, την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας στα υψηλότερα πολιτειακά επίπεδα, το τελευταίο διάστημα.
Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοιώθουμε περηφάνια για όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες μας που διακρίνονται στις τέχνες, τις επιστήμες, στο εμπόριο στην καθημερινή ζωή. Οι Αρμένιοι έχουν συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην πρόοδο που έχουμε πετύχει τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία και η συνεισφορά τους στα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα της κυπριακής πραγματικότητας είναι μεγάλη. Όπως μαζί έχουμε πετύχει πολλά στα προηγούμενα χρόνια, μαζί θα βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και θα οδηγήσουμε την κοινή μας πατρίδα στην επανένωση, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία.
Έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον της πατρίδας μας. Οραματιζόμαστε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, στην οποία θα ζουν και θα ευημερούν ειρηνικά όλοι οι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Στοχεύουμε στον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Επιμένουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Η λύση που μπορεί να επανενώσει την πατρίδα και τον λαό μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λύση, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα, εντός και εκτός Κύπρου, ότι, όσο ακούραστα εργαζόμαστε για μια σωστή λύση το συντομότερο δυνατό, το ίδιο ακούραστα εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε μεθοδεύσεις και προσεγγίσεις που στοχεύουν είτε στην παραβίαση της συμφωνημένης διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης, είτε στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όμως, να δεχθούμε τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Σήμερα, το ιστορικό Αρμενικό Σωματείο ΑΥΜΑ, αλλά και η αρμενική κοινότητα στο σύνολο της, μπορούν να αισθάνονται υπερηφάνεια για το εξαιρετικό αυτό γήπεδο, που έχω την τιμή να εγκαινιάσω, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Συγχαίρω τους συντελεστές της ίδρυσης αυτού του έργου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με τη δική τους ουσιαστική συνεισφορά.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω το ιδιόκτητο, διεθνών προδιαγραφών γήπεδο futsall, του Σωματείου ΑΥΜΑ και εύχομαι κάθε επιτυχία και κάθε καλό σε όλους.
____________________