19/11/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για την εκμετάλλευση παραλιών

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για την εκμετάλλευση παραλιών
19/11/2014


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφερθεί σε σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και να δηλώσει τα ακόλουθα:
«Η προτεινόμενη τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου (Άρθρο 18) έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποξενώσει ακίνητη ιδιοκτησία αφού προηγηθεί ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στo πλαίσιo του τροποποιημένου Νόμου θα καταστεί δυνατή η παραχώρηση κρατικής ιδιοκτησίας (€ 1 δις.) στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με ισάξια μείωση του δημόσιου χρέους και, επίσης, η αξιοποίηση εμπορεύσιμων κρατικών τεμαχίων (αξίας περί τα €400 εκατ) μέσω του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους.
Οι εν λόγω ενέργειες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι θα προηγηθεί μελέτη για τους τρόπους αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας από Συμβούλους που θα προσληφθούν από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.
Όλη η κρατική ιδιοκτησία στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, χωρίς να περιλαμβάνεται η ζώνη προστασίας της παραλίας, χώροι πρασίνου, δασική γη κ.ά., εκτιμήθηκε άνω των €13,5 δισ.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι κατάλογοι που έχουν ετοιμασθεί για την Κεντρική Τράπεζα και Έφορο Αποκρατικοποιήσεων διαλαμβάνουν διάφορες πολεοδομικές ζώνες, μεταξύ των οποίων οικιστική, εμπορική, βιομηχανική και γεωργική και όχι μόνο τουριστική».