19/11/14

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου σε Ειδική Συνεδρία της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου σε Ειδική Συνεδρία της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα
19/11/2014


Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να επισκέπτομαι επίσημα τη φίλη χώρα της Αρμενίας και να προσφωνώ την Εθνική της Συνέλευση, μετά την ευγενή πρόσκληση του Προέδρου του Σώματος, κ. Galust Sahakyan. Σας ευχαριστώ θερμά. Προσβλέπω στην πραγματοποίηση των επαφών που έχουν προγραμματιστεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας και που είμαι πεπεισμένος ότι θα συμβάλουν έμπρακτα στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων μας σχέσεων.

Η σημερινή μου παρουσία ενώπιόν σας αποτελεί απτή απόδειξη και επαναβεβαίωση της διαχρονικής φιλίας του κυπριακού και του αρμενικού λαού. Μιας φιλίας που θεμελιώθηκε από την ειλικρινή αλληλεγγύη, που επιδείχθηκε εκατέρωθεν και επανειλημμένα υπό δυσχερείς περιστάσεις. Η θετική παρουσία της Αρμενικής Διασποράς στην Κύπρο, αποτελεί επιπλέον εχέγγυο για τη συνέχιση και περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών μας, δημιουργούν δε ένα ευρύ και πολυεπίπεδο φάσμα, που αφορά στην πολιτική, την οικονομία, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Η εδώ παρουσία του κ. Μαχτεσιάν, άξιου εκπροσώπου της αρμενικής θρησκευτικής ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για διαφύλαξη των άρρηκτων δεσμών με την Αρμενία.

Η υποστήριξή μας εδράζεται σε στέρεες βάσεις που σφυρηλατήθηκαν από τους κοινούς μας αγώνες εναντίον κοινών επιβουλών που ακόμα ταλανίζουν τους λαούς μας, αλλά και τις κοινές αρχές και αξίες στις οποίες είμαστε προσηλωμένοι και τις οποίες με σθένος πρεσβεύουμε.

Θέλω να εκφράσω από το βήμα αυτό την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη της Αρμενίας στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας και του λαού μας. Γνωρίζουμε ότι η υποστήριξη αυτή επιφέρει κόστος. Και σας ευχαριστούμε που το αναλαμβάνετε.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και 40 χρόνια η Τουρκία κατέχει μεγάλο τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας. Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια προσκρούει στη γνωστή και σε σας τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, που επιχειρεί ετσιθελικά να επιβάλει όρους που αναπόδραστα οδηγούν σε λύση δύο κρατών.

Πιστή σε νεοοθωμανικές πρακτικές που πόρρω απέχουν από συμπεριφορά κράτους που σέβεται το διεθνές δίκαιο και που θέλει να καταστεί μέλος της ΕΕ, η Τουρκία ορεγόμενη πλουτοπαραγωγικούς πόρους στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) έχει εγκαινιάσει τακτική ολικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην κυπριακή ΑΟΖ, δικαιωμάτων που βασίζονται στο εθιμικό δίκαιο και που η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, κωδικοποιεί και εγγυάται. Αυτή τη στιγμή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από υποστηρικτικά αλλά και πολεμικά πλοία ευρίσκεται παράνομα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό, όπως διατείνεται η Τουρκία, τη συλλογή σεισμικών δεδομένων, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες από εταιρείες στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Τουρκία δεν διστάζει ακόμα να διακηρύττει ότι στο προσεχές διάστημα θα μεταφέρει και πλατφόρμα εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παρά τη διεθνή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ηχηρό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου, οι τουρκικές παραβιάσεις, που έχουν για άλλη μια φορά αποσταθεροποιητικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή, κλιμακώνονται. Επιπλέον, δια στόματος των ανώτατων πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων της, η Τουρκία δεν διστάζει να απειλεί ωμά με χρήση στρατιωτικής βίας, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία εξωθήθηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να ανακοινώσει τη λήψη νομικών και πολιτικών μέτρων εναντίον της Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε ότι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε κλίμα εκφοβισμού και υπό το καθεστώς απροκάλυπτων απειλών και εκβιασμών είναι αδιανόητη.

Αυτές οι πρακτικές είναι γνωστές και εσάς. Η αναστολή της υπογραφής των Πρωτοκόλλων Συνεργασίας με την Αρμενία με τα γνωστά προσκόμματα που προέβαλε την υστάτη η Άγκυρα, αποτελούν άλλη έκφανση της ίδιας πολιτικής.

Σε πείσμα των αντιξοοτήτων που προκαλεί η Άγκυρα, Κύπρος και Αρμενία πρέπει να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουν και να αξιοποιήσουν τις προσβάσεις που παρέχει τόσο η Κυπριακή όσο και η Αρμενική Διασπορά στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανά το παγκόσμιο, ορθώνοντας κοινό μέτωπο στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλώνω πλήρη ετοιμότητα για ανάληψη δράσης, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Συνέλευσης,

Σας ευχαριστώ, για μια ακόμη φορά για την πρόσκληση, την εγκάρδια υποδοχή και τη θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε, την οποία και επιθυμώ να σας ανταποδώσω το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο μιας δικής σας επίσκεψης στην Κύπρο.

Εύχομαι στη Δημοκρατία της Αρμενίας και στον αρμενικό λαό, συνεχή πρόοδο, ευημερία και σύντομη εκπλήρωση των δίκαιων προσδοκιών σας. Μπορεί Αρμενία και Κύπρος να μην είναι τα ισχυρότερα κράτη, αλλά η επιμονή μας θα μας δικαιώσει. Η ισχύς δεν μπορεί να λυγίσει τους λαούς μας. Έχουμε επιβιώσει και ευημερήσει σε χειρότερες περιστάσεις. Δεν θα καμφθεί ποτέ το φρόνημα του περήφανου αρμενικού και κυπριακού λαού που μάχονται για ελευθερία και δικαίωση.

Σας ευχαριστώ.