21/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του Super S port FM

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του Super S port FM

Το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θ’ ανακοινωθούν και θα αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κόστος στην Τουρκία ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή της, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα» του SUPER SPORT FM, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι παράλληλα κάποια άλλα μέτρα που θα αποφασιστούν δεν θα ανακοινωθούν σήμερα αλλά αμέσως μόλις εφαρμοστούν.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν ως εξής:
Ερώτηση : Ποια τα τελευταία νέα για τις κινήσεις του Barbaros;
Απάντηση : Μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν εντός του οικοπέδου 3. Προέβαινε σε κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκτίμηση ότι η πόντιση καλωδίων θα ήταν το αμέσως επόμενο στάδιο.
Ερώτηση : Δεν ήταν πάνω στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ;
Απάντηση : Ήταν 10 ναυτικά μίλια εντός του οικοπέδου 3 συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά προς τέτοιες εργασίες πλοία κι ένα του τουρκικού ναυτικού. Μπήκαν όλα στο τεμάχιο 3. Για να μπορέσει το Barbaros να ποντίσει καλώδια θα έπρεπε να υπάρχει γύρω του ελεύθερος χώρος άρα τα άλλα πλοία δεν είναι συνεχώς δίπλα του. Είναι σε κοντινή απόσταση και παρακολουθούν.
Ερώτηση : Πώς τα βλέπαμε; Διότι ακούγεται ότι δεν έχουμε ραντάρ;
Απάντηση : Μπορείτε μέσα από το Διαδίκτυο από το marine traffic να δείτε τις κινήσεις του συγκεκριμένου πλοίου. Όταν ξεκίνησαν να έρθουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία είχαν απενεργοποιήσει το σήμα άρα δεν ήταν εφικτό. Το σήμα τώρα έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί ο καθένας να το δει. Φυσικά έχουμε κι άλλα μέσα από τα οποία παρακολουθούμε τις ενέργειες του Barbaros. Έχουμε και ραντάρ τα οποία έχουν περιορισμένες δυνατότητες.
Ερώτηση : Πού είναι η Ελλάδα; Γιατί δεν έστειλε πλοία να δηλώσει παρούσα; Ή δεν της το ζητήσαμε;
Απάντηση : Το θέμα δεν είναι να στρατικοποιήσουμε την κατάσταση. Γενικότερα από το 1974 αποφασίσαμε ότι τα στρατιωτικά μέσα δεν είναι η επιλογή επίλυσης των προβλημάτων. Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα με διάφορες ενέργειες, δεν γίνονται όλες κατ’ ανάγκη γνωστές. Να σας θυμίσω ότι θα έρθει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γίνεται πολλή δουλειά σε διπλωματικό επίπεδο με τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές
Ερώτηση : Μα δεν πιάνει τόπο αυτή η δουλειά αφού η Τουρκία υλοποιεί τις απειλές της.
Απάντηση : Μα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Το ότι η Τουρκία θα υλοποιούσε τις απειλές της δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητούσε.
Ερώτηση : Το περιμέναμε δηλαδή, δεν εκπλαγήκαμε χθες;
Απάντηση : Σίγουρα περιμέναμε ότι η Τουρκία θα προχωρούσε με τις απειλές της. Το θέμα, για να είμαστε και ειλικρινείς, κι επιμένω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, ενδεχομένως να μη γνωρίζαμε τον ακριβή χρόνο. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην προχωρήσει με τις εξαγγελίες της.
Ερώτηση : Μήπως να κάναμε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης; Να μη λάβουμε μέτρα για ν’ αφήσουμε να λειτουργήσει το πολιτικό παρασκήνιο;
Απάντηση : Σε οποιαδήποτε κρίση αυτός που έχει τη δυνατότητα να αποκλιμακώσει την ένταση είναι αυτός που την κλιμακώνει. Κανείς δεν πιστεύει ότι εμείς έχουμε κλιμακώσει την κρίση. Είναι ξεκάθαρο ποιος κλιμακώνει την κρίση και για να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση θα πρέπει να νιώσει κάποια πίεση ή κάποιο κόστος γι’ αυτό που κάνει. Ή να ικανοποιηθεί από τις ενέργειές του και να νιώσει ότι δεν υπάρχει πια λόγος. Αλλά στις διεθνείς σχέσεις κανένα κράτος δεν φτάνει σ’ αυτό το επίπεδο ικανοποίησης.
Ερώτηση : Ναι, αλλά η Τουρκία μέχρι σήμερα με την αποχώρησή μας από τις συνομιλίες και την ενημέρωση οργανισμών με τηλεφωνήματα κι επιστολές διαμαρτυρίας, δεν ένιωσε κόστος και πίεση.
Απάντηση : Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνέβαλε με τις μία, δύο ή Χ ψήφους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να μην εκλεγεί η Τουρκία, είναι ή όχι αυτό κόστος; Το γεγονός ότι με τα γειτονικά κράτη η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως σχέση ενώ ενισχύονται συνεχώς οι σχέσεις που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία; Και θ’ αναφέρω ενδεικτικά τρία κράτη, επειδή αναφερόμαστε στη Γενική Συνέλευση, τα οποία φαίνεται από εκτιμήσεις να έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο στη μη εκλογή της Τουρκίας: Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τη Σαουδική Αραβία για παράδειγμα, μετά το 1974 δεν είχαμε διαπιστεύσει Πρέσβη, μετά από 40 χρόνια αποφασίζουν να διαπιστεύσουν Πρέσβη κι εμείς να δημιουργήσουμε διπλωματική αποστολή.
Ερώτηση : Πώς μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε περαιτέρω τους γείτονές μας που είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία;
Απάντηση : Ελπίζω αυτή η κρίση να βοηθήσει ώστε κάποια θέματα να γίνουν πιο κατανοητά. Το κάθε κράτος κινείται για να προστατεύσει τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα. Εμείς στην προσπάθειά μας ν’ αντιδράσουμε θα πρέπει να κινηθούμε στους τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Ο ένας τομέας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε μέλος ενώ η Τουρκία όχι. Θα μου πείτε κι εκεί υπάρχουν κράτη τα οποία θεωρούν την Τουρκία πολύ πιο κοντά τους. Αποδεκτό. Αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τέλος της μέρας, όσο ισχυρό και να είναι ένα κράτος είναι μία ψήφος. Το δεύτερο είναι η περιοχή. Έχουμε άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη σε αντίθεση με την Τουρκία.
Ερώτηση : Θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι σίγουρο ότι θα μπορούμε να θέσουμε το θέμα εκεί;
Απάντηση : Το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θ’ ανακοινωθούν και θα αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κόστος στην Τουρκία ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή της. Παράλληλα, κάποια άλλα που θα αποφασιστούν δεν θα ανακοινωθούν σήμερα αλλά αμέσως μόλις εφαρμοστούν.
Ερώτηση : Ο Τύπος λέει για διοικητικές κυρώσεις για όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Τι είδους διοικητικές κυρώσεις μπορούμε να επιβάλουμε;
Απάντηση : Τόσο η Τουρκία όσο και το κατοχικό καθεστώς θα πρέπει να νιώσει κόστος. Κάποιος έθεσε αυτήν την ιδέα για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερώτηση : Θα επιβληθούν και στους Ελληνοκυπρίους;
Απάντηση : Σε όλους όσοι εισέρχονται παράνομα. Είναι και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όσους εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της. Αν δεν με απατά η μνήμη μου υπάρχει και σχετική νομοθεσία, ή έχει γίνει ο νομοτεχνικός έλεγχος αλλά δεν είχε προχωρήσει, για επιβολή διοικητικού προστίμου.
Ερώτηση : Και θα συλλαμβάνονται; Ακόμη και οι τουρίστες;
Απάντηση : Θα δούμε τι θ’ αποφασιστεί σήμερα. Είναι σημαντικό αυτά που θ’ αποφασιστούν να μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα. Δεν πρέπει ν’ ανακοινωθούν μέτρα μόνο για ν’ ανακοινωθούν και να ικανοποιήσουν το εσωτερικό αλλά να μην έχουν πραγματική επίδραση.
Ερώτηση : H ΕΝΙ συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της;
Απάντηση : Ναι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την εταιρεία και συνεχίζει κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμά της.
Ερώτηση : Τι αναμένουμε σήμερα από το Barbaros;
Απάντηση : Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αλλά λογικά σήμερα θα γίνει η πόντιση των καλωδίων.