21/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τις τουρκικές προκλήσεις
στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αναφορικά με τον συντονισμό που υπάρχει μεταξύ Υπουργείων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε: «Υπάρχει απόλυτος συντονισμός μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Ενέργειας, ο καθένας βέβαια από τη σκοπιά και τα θέματα που διαχειρίζεται.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ενέργειας, διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή δύο πολύ σημαντικούς πυλώνες της στρατηγικής μας, οι οποίοι έχουν να κάνουν, ο πρώτος, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις και, ο δεύτερος, με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί.
Και οι δύο πυλώνες προχωρούν κανονικά και η καλύτερη απάντηση που έχουμε να δώσουμε ως Κράτος είναι, ακριβώς, να συνεχίσουμε αυτά που κάνουμε, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην κυπριακή ΑΟΖ».
Σε ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών της κοινοπραξίας ENI / KOGAS , ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με την εταιρεία. Παρακολουθούμε τη γεώτρηση και από ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και λειτουργοί του Υπουργείου επισκέπτονται την πλατφόρμα. Προχωρά κανονικά και είμαστε στο σωστό βάθος σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Επίσης, σημειώνω εδώ και τη χθεσινή επίσκεψη στην Κύπρο της British Gas Egypt , που αφορά τον δεύτερο πυλώνα στον οποίο αναφέρθηκα. Θα δούμε και άλλες επισκέψεις στις αμέσως επόμενες μέρες».
_________________

Central Newsroom
Press and Information Office