9/10/14

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Τουρκοκυπριακή Εφημερίδα «Havadis»

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στην Τουρκοκυπριακή Εφημερίδα «Havadis»


Κάτω από τον τίτλο «Δεν φύγαμε από το τραπέζι, αναστείλαμε τη συμμετοχή μας», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Havadis δημοσιεύει σήμερα (09.10.14) συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη δημοσιογράφο Εσρά Αϊγκίν. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της. Σημειώνοντας ότι ήταν πολύ δύσκολη η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να αποφεύγει ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και των απαντήσεων:

Ερώτηση: Η απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις χαροποίησε μόνο όσους αντιτίθενται στη λύση και τους υποστηρικτές του στάτους κβο. Έχετε προσφέρει σχεδόν ένα δώρο σε όσους αντιτίθενται στη λύση. Μήπως αυτό δεν είναι ακριβώς το αντίθετο με αυτό που λέτε ότι επιδιώκετε;

Απάντηση: Όπως συχνά λέμε, το στάτους κβο είναι απαράδεχτο και στόχος και όραμά μας είναι η επανένωση της χώρας μας κατά τρόπο ώστε να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές την καλή μας θέληση κατά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω συνομιλιών και την πεποίθησή μας για λύση. Όμως, για να πετύχει αυτός ο διάλογος πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα. Ενώ αυτήν την εβδομάδα θα άρχιζε η νέα διαδικασία των ουσιαστικών συνομιλιών, η Τουρκία θεώρησε πρέπον να επιδείξει, δυστυχώς, μιαν εντελώς αντίθετη στάση και επέλεξε την οδό των προκλήσεων αντί την εποικοδομητική και θετική δέσμευση. Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες απειλών και εκβιασμού που πλήττουν το απαραίτητο θετικό κλίμα για να φτάσουμε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται κατανοητό.

Ερώτηση: Τι αναμένετε να συμβεί σε αυτό το στάδιο; Κατά τη γνώμη σας, θα υποχωρήσει η Τουρκία και θα σταματήσει την αποστολή των πλοίων της στην περιοχή; Πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις; Έχετε κάποιους όρους για να επιστρέψετε στις συνομιλίες;

Απάντηση: Ελπίζουμε ότι τελικά η Τουρκία θα κατανοήσει ότι, αντί της πολιτικής των προκλήσεων και των απειλών, χρειάζεται να επιδείξει καλή θέληση, ειλικρινή πολιτική βούληση και μια εποικοδομητική στάση για να συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Αποφασίσαμε αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις και αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει τερματισμό των συνομιλιών. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και λυπούμαστε πολύ που αναγκαστήκαμε να τη λάβουμε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Δίνουμε χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της, να σεβαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και να αποφεύγει ενέργειες που θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας αναλόγως των εξελίξεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Σε γραπτή δήλωση στην οποία προέβη εχθές ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε και τη στάση Έρογλου. Τι ακριβώς είναι αυτό που επικρίνει;

Απάντηση: Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την ισχυρή του βούληση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Όμως, εξέθεσε τις ανησυχίες του για το κατά πόσο η στάση του κ. Ντερβίς Έρογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας κατά τις τελευταίες ημέρες εξυπηρετούν προεκλογικούς σκοπούς ή άλλους σκοπούς του κ. Έρογλου. Ταυτοχρόνως, την ώρα που εμείς προτείνουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για δημιουργία μιας νέας δυναμικής στον εν εξελίξει διάλογο και κατάδειξης των πραγματικών προθέσεων των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία προβαίνει σε ενέργειες που παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που η ίδια θα εξασφαλίσει από τη λύση του Κυπριακού.

Αυτές οι ενέργειες πλήττουν σοβαρά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων. Επομένως, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναγκάστηκε να αποφασίσει αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Τέλος, διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι είναι αποφασισμένος και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για λύση του Κυπριακού.

Ερώτηση: Αν είσαστε τόσο αποφασισμένοι για λύση, μήπως ο καλύτερος τρόπος να ξεπεραστεί η ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου δεν θα ήταν να πιεστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα της λύσης και η επίλυση του Κυπριακού;

Απάντηση: Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και με τη λύση του Κυπριακού όλοι οι Κύπριοι - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - θα επωφεληθούν από αυτόν τον πλούτο, σύμφωνα με την πληθυσμιακή τους αναλογία. Επομένως, εναπόκειται στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στην Τουρκία να εμπλακούν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης το συντομότερο, αντί να δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως, δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε σε κλίμα διαρκών απειλών και εκφοβισμών. Αυτό πλήττει όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για δημιουργία του απαραίτητου θετικού κλίματος για να φτάσουν οι συνομιλίες σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.
Ερώτηση: Ο κ. Έρογλου έχει παύσει σήμερα τον διαπραγματευτή κ. Κουτρέτ Όζερσαϊ με το δικαιολογητικό ότι εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Πώς σχολιάζετε το θέμα;

Απάντηση: Αυτό είναι εσωτερικό θέμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Δεν θα το σχολιάσουμε.
_____________