9/10/14

Χαιρετισμός της Αν. Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας δρος Χ. Γιαννάκη

Χαιρετισμός της Αν. Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας δρος Χ. Γιαννάκη
στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα έρευνας
για τη στοματική υγεία των Κυπρίων


Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα επιδημιολογικής έρευνας που διεξήγαγαν με στόχο να αξιολογήσουν το επίπεδο της στοματικής υγείας των πολιτών της χώρας μας.

Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα διασφάλισης ποιότητας στη ζωή ενώ η απουσία της αποτελεί αιτία σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι στοματικές παθήσεις στο σύνολό τους αποτελούν τις πλέον συχνά εμφανιζόμενες χρόνιες παθήσεις στον παιδικό πληθυσμό, οι οποίες όμως μέσα από σωστά προληπτικά προγράμματα και ενέργειες μπορούν να προληφθούν.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, κύριος στόχος και όραμά μας στις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες είναι η προαγωγή της στοματικής υγείας μέσω της δημιουργίας προσβάσιμων ιατρείων όπου θα προσφέρεται υψηλού επιπέδου οδοντιατρική φροντίδα με σύγχρονο εξοπλισμό στηριζόμενη σε πρωτόκολλα αλλά κυρίως μέσω της πρόληψης και της εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στον παιδικό πληθυσμό.

Όλα τα πιο πάνω μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξη μόνο όταν προηγηθεί σωστός σχεδιασμός, στηριζόμενος σε διαγνωσμένες ανάγκες αλλά και δυνατότητες. Αναπόσπαστο στοιχείο του προγραμματισμού είναι οι έρευνες.

Μέχρι τώρα ως Οδοντιατρικές Υπηρεσίες οργανώσαμε δυο επιδημιολογικές έρευνες οι οποίες αφορούσαν τον παιδικό πληθυσμό, το 2005 και το 2010. Φέτος και για πρώτη φορά μετά το 1992 προχωρήσαμε στην αποτύπωση του επιπέδου της στοματικής υγείας δείγματος από όλο τον πληθυσμό παγκύπρια, διασυνδέοντας παράλληλα τα ευρήματα με τις συνήθειες αναφορικά με τη στοματική υγιεινή.

Όπως θα ακούσετε και στη συνέχεια τα αποτελέσματα για εμάς κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά αφού σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι διάφοροι δείκτες αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν είτε κατέγραψαν μείωση είτε παρέμειναν σταθεροί σε χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά κρίνονται για εμάς τα αποτελέσματα αναφορικά με τον παιδικό πληθυσμό, τα οποία και εντάσσουν την Κύπρο στις χώρες με χαμηλό επιπολασμό της τερηδόνας. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα εντατικά προληπτικά προγράμματα που εφαρμόζουν οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες τα τελευταία 14 χρόνια τα οποία και έχουν εντατικοποιηθεί αλλά και διευρυνθεί καλύπτοντας και τα παιδιά της προδημοτικής. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού αφού η έρευνα κατέγραψε ανάγκες θεραπείας που αυξάνονται με την ηλικία. Περαιτέρω η καταγραφόμενη και αναμενόμενη με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αρνητική επίδραση διαφόρων κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων στο επίπεδο της στοματικής υγείας, όπως πχ το εισόδημα, η εθνικότητα, μας προβληματίζουν αναφορικά με τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο επίπεδο της στοματικής υγείας. Όμως ως άλλοι προμηθείς που οφείλουμε να είμαστε, έχουμε ήδη εντατικοποιήσει τα προληπτικά προγράμματά μας και τα έχουμε ήδη στοχεύσει σε περιοχές όπου διαγνώστηκαν περισσότερες ανάγκες θεραπείας, ενώ παράλληλα οργανώνουμε τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες με τρόπο που να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα σε ευάλωτες κυρίως ομάδες πληθυσμού δρώντας ως κοινωνικό δίκτυ προστασίας και αμβλύνοντας οποιεσδήποτε ενδεχόμενες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Δεν θα μακρηγορήσω όμως άλλο. Πριν καλέσω στο βήμα τον έντιμο Υπουργό θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την άδεια που μας παραχώρησαν να πραγματοποιήσουμε την έρευνα στους σχολικούς χώρους, καθώς επίσης και προς όλους τους διευθυντές και το προσωπικό των δημοτικών και γυμνασίων για τη στενή συνεργασία που είχαμε όχι μόνο στο πλαίσιο της έρευνας αλλά και για την προώθηση των προγραμμάτων μας στα σχολεία. Ευχαριστίες εκφράζω και προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών για την επίσης στενή συνεργασία που είχαμε για την πραγματοποίηση της έρευνας. Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ το προσωπικό των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών για τον ζήλο που επέδειξαν και τη μεθοδικότητα που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η έρευνα αυτή.

_______________
9 Οκτωβρίου 2014