9/10/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση του English School

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη
σε εκδήλωση του English School


Την ευχή όπως η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ακόμη περισσότερο της Τουρκίας, αποσύρουν τις πρόσφατες προκλήσεις τους και κάνουν τα απαραίτητα πρακτικά και ουσιαστικά βήματα προς τον σκοπό αυτό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του English School στη Λευκωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση «για τη σπάνια ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους τους συμπατριώτες μου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, όπως και σε μαθητές από άλλες χώρες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του English School και επισήμανε ότι «μέχρι το 1974, και παρά το ξέσπασμα των διακοινοτικών ταραχών το 1963, το Σχολείο συνέχιζε να υπηρετεί όλες τις κοινότητες της Κύπρου, λειτουργώντας αρκετά οικοτροφεία που επέτρεπαν σε μαθητές από ολόκληρο το νησί να φοιτούν εδώ. Συνεπώς το σχολείο αποτελούσε ένα ζωντανό και λαμπρό παράδειγμα της επιθυμίας των δύο κοινοτήτων, και ιδιαίτερα της νεότερης γενεάς, να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να ζουν μαζί, όπως έκαναν και για αιώνες».

Αναφερόμενος στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε πως παρά το ότι το Κυπριακό έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο αποφασιστικό από σειρά εξωτερικών παραγόντων, εμείς οι Κύπριοι έχουμε κάνει λάθη. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις προκλήσεις που προέκυψαν από τις αυξανόμενες εντάσεις που παρείσφρυσαν στις δύο κοινότητες και είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των διακοινοτικών δεσμών». Πρόσθεσε ότι «το English School δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τα τραγικά γεγονότα του 1974, αφού οι Τουρκοκύπριοι μαθητές και δάσκαλοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δραττόμενος της ευκαιρίας εκφράζω την ικανοποίηση μου για το ότι περισσότεροι από 120 Τουρκοκύπριοι μαθητές φοιτούν σε αυτό το σχολείο, ενώ εργοδοτούνται και τρεις Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Ελπίζω αυτοί οι αριθμοί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια».

Απευθυνόμενος στους μαθητές του Σχολείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αξίζετε πολύ περισσότερα από μια διαιρεμένη χώρα και αυτό είναι το καθήκον μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: να επανενωθεί η χώρα μας και να δοθεί η ευκαιρία στη γενιά σας να ζήσετε μαζί και να συνδημιουργήσετε σε συνθήκες ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας.

Αυτό είναι το προσωπικό μου όραμα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα και με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεση μου για να το πετύχω. Εύχομαι ότι η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ακόμη περισσότερο της Τουρκίας, θα αποσύρουν τις πρόσφατες προκλήσεις τους και θα κάνουν τα απαραίτητα πρακτικά και ουσιαστικά βήματα προς τον σκοπό αυτό.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επιδιώκει να εφαρμόζει τις πολιτικές της με πλήρη σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος.

Στόχος μας είναι όπως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από τη λύση, να οδηγήσει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους μέλους της ΕΕ που θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη, κοινή συνεργασία και θα παρέχει ένα ασφαλές μέλλον για όλες τις επερχόμενες γενεές».
________________