9/10/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής έλαβε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015 από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών

Ο Πρόεδρος της Βουλής έλαβε τον κρατικό προϋπολογισμό
για το 2015 από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος του επέδωσε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015 εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών που απουσιάζει στο εξωτερικό.

Κατά την επίδοση του προϋπολογισμού ο κ. Πατσαλίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Μέσα από τον προϋπολογισμό αντικατοπτρίζεται η κύρια επιδίωξη της Κυβέρνησης για επαναφορά της οικονομίας σε ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Η κυπριακή οικονομία επέδειξε πρωτόγνωρες δυνάμεις και αντοχές στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Οι οικονομικοί στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό με σημαντικά περιθώρια ασφάλειας. Ανακτούμε σταδιακά την εμπιστοσύνη μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και είμαστε αισιόδοξοι πως ήρθε η ώρα οι αριθμοί που ευημερούν να μεταφερθούν και στην πραγματική οικονομία και στον άνθρωπο, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες από αυτή την οικονομική τραγωδία».

Από πλευράς του ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την προετοιμασία του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και την, δυνάμει του Συντάγματος, κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας πως η κατάθεση, συζήτηση και ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Συμπλήρωσε πως οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα μελετήσουν τον προϋπολογισμό, θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα ετοιμάσουν έκθεση προς την ολομέλεια του Σώματος προ της λήξης του τρέχοντος έτους.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Είναι γεγονός ότι ο κυπριακός λαός, τα τελευταία χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και την υπαγωγή της σε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, περνά δύσκολες ώρες. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Γι’αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ταχύτερη δυνατή έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, η επανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Το βασικό μέλημα, η βασική φροντίδα της Πολιτείας πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή, και αυτό προϋποθέτει ότι θα στηρίζονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα στις νέες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την εκδήλωση της κρίσης.

Αυτό είναι το μέλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία, ως το κατεξοχήν όργανο έκφρασης λαϊκής κυριαρχίας, απηχεί κατά τρόπο αυθεντικό τα αισθήματα, τα αιτήματα και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

_____________