16/10/14

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του EK στις Βρυξέλλες

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Ομάδας
Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του EK στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες, είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Gianni Pittella στην παρουσία των Κύπριων ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδάκη και Κώστα Μαυρίδη.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για αυτήν τη συνάντηση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των συναντήσεών μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόσο με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Martin Schulz όσο και με τους εκπροσώπους όλων των Πολιτικών Ομάδων.
Το θέμα το οποίο συζητήσαμε σε έκταση με τον Πρόεδρο Pittella ήταν οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 από την πλευρά της Τουρκίας. Η έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλόμενους από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους αποτελεί ενέργεια, η οποία δυναμιτίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Έχω αναλύσει στον Πρόεδρο Pittella τη νομική θέση ότι εδώ παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο γιατί η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Επίσης, εξήγησα ότι οι Συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο έχουν καθορίσει, όχι απλώς τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου με αυτές τις χώρες, αλλά τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ. Είναι τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ στην νότια Ευρώπη που έχουν καθοριστεί με αυτές τις συμφωνίες οριοθέτησης.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Pittella για τη σαφή δήλωση, στην οποία προέβη πριν από λίγες ημέρες, με την οποία αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, θέλω να τον ευχαριστήσω για την ετοιμότητα για συζήτηση αυτού του θέματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη μίνι ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου. Έχω προσκαλέσει τον Πρόεδρο Pittella να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους Κύπριους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. PITTELLA προέβη σε δήλωση στα ιταλικά. Πιο κάτω παρατίθεται ανεπίσημη μετάφραση:
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που δέχθηκα τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το φίλο και σύντροφο Γιαννάκη Ομήρου.
Θα ήθελα να εκφράσω την καταδίκη για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Πρόκειται για μια πράξη που έπληξε και το κυρίαρχο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ένα άλλο κράτος μέλος, την Ιταλία, που έχει εμπορικά συμφέροντα. Η φωνή μας θα εισακουστεί, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο θέμα αυτό και μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ετοιμάζει σχέδιο ψηφίσματος, που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν. Εγώ πιστεύω ότι ενέργειες αυτού του είδους αποτελούν εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία και στις προσπάθειες επίλυσης που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να τερματιστούν τέτοιες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν. Εγώ υποστηρίζω την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και για το λόγο αυτό μιλώ με αντικειμενικότητα και όχι ως αντίπαλος της Τουρκίας. Όταν προκύπτουν τέτοιες ενέργειες, αναμφίβολα η Τουρκία βάζει αυτογκόλ. Εντέλει δυσχεραίνει μια προοπτική που εγώ θα ήθελα να προχωρήσει».