16/10/14

Επαφές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στις Βρυξέλλες



Επαφές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στις Βρυξέλλες


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες, είχε χθες το απόγευμα χωριστές συναντήσεις με αξιωματούχους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες παράνομες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ομήρου είχε χωριστές συναντήσεις με την κα Mariya Gabriel, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην παρουσία της Ευρωβουλευτού κας Ελένης Θεοχάρους, την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κα Gabriele Zimmer στην παρουσία του Ευρωβουλευτή κ. Νεοκλή Συλικιώτη, καθώς και με τον κ. Charles Tannock, εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευαν η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κα Βασιλική Αναστασιάδου, ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Αντώνης Κουταλιανός και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Εύη Χατζηγιάννη.

Σε δηλώσεις του μετά των πέρας των συναντήσεων, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές για την κατανόηση, στήριξη και πλήρη σύμπτωση θέσεων και απόψεων.  Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ από την Τουρκία, οι οποίες συνιστούν μια επιθετική ενέργεια που τείνει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή. «Υπογράμμισα», είπε ο κ. Ομήρου, «ότι η Τουρκία παραβιάζει με τον πιο βάναυσο τρόπο το διεθνές δίκαιο και τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά ιδιαίτερα παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο».

Σε δηλώσεις της, η κα Gabriel, αφού τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είπε ότι η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα επιδιώξει την πραγματοποίηση συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση ούτως ώστε να σταλεί μήνυμα σε μια υποψήφια για ένταξη χώρα ότι εάν επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να σέβεται και να πληροί τα κριτήρια που ισχύουν για όλους, υπογράμμισε η κα Gabriel.

Εξάλλου, μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής της με τον κ. Ομήρου, η κα Zimmer τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά επιθυμεί να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι επιθετικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η Ομάδα της θα επιδιώξει έκδοση ψηφίσματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα ζητεί τον τερματισμό των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί και πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτές τις επιθετικές ενέργειες, κατέληξε.

Τέλος, σε δηλώσεις του, ο κ. Tannock υπογράμμισε την πλήρη σύμπτωση απόψεων με τον κ. Ομήρου και καταδίκασε τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.  Πρόκειται για προκλητικές ενέργειες που δεν υποβοηθούν τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά ούτε και τη σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά του να στηρίξει πρωτοβουλίες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που να αποσκοπούν στο να ανατραπεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο κ. Ομήρου θα ολοκληρώσει τις επαφές του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα, πραγματοποιώντας χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Gianni Pittella.

-----------------------------