16/10/14

Συμμετοχή κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας στην 131η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης



Συμμετοχή κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας
στην 131η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης


Ολοκληρώνονται σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 131ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στις οποίες μετέχει, από Κυπριακής πλευράς, αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), κ. Μάριο Καρογιάν, κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα και κ. Γιώργο Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα πήρε σήμερα μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, με θέμα «Η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διαχείρισης υδάτων και η προώθηση σχετικής κοινοβουλευτικής δράσης».

Επισημαίνοντας ότι, για τα Ηνωμένα Έθνη, ο όρος «διαχείριση του νερού» αναφέρεται σε μια σειρά υφιστάμενων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και διοικητικών συστημάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και διαχείριση των υδάτινων πόρων και την παροχή υπηρεσιών νερού σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι το νερό αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο της ζωής και της ανάπτυξης και ότι η έλλειψή του είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας, το οποίο δυστυχώς είναι πιο έντονο στην περιοχή της Μεσογείου, απαιτείται, υποστήριξε ο κ. Βαρνάβα, συλλογική, υπεύθυνη και συνεπής κοινοβουλευτική δράση.           

Μιλώντας για τις εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, τις αμμοθύελλες, την ερημοποίηση και τη μείωση της βροχόπτωσης, που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και αποτελούν πραγματικότητα για πολλές χώρες της νότιας κυρίως Μεσογείου, ο κ. Βαρνάβα προειδοποίησε ότι η έλλειψη νερού μπορεί να επιδεινωθεί, με αρνητικές και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων.        

Αναφερόμενος στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ο κ. Βαρνάβα υπογράμμισε τις προσπάθειες επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, είπε, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη γεωργική και αγροτική ανάπτυξη, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε πρακτικό επίπεδο, πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα, το Κυπριακό Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει εκπονήσει μια στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες: την ασφαλή, επαρκή και αξιόπιστη παροχή νερού για όλες τις χρήσεις, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση του νερού. Έργα ανάπτυξης υδάτων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κύπρο, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, περιλαμβάνουν συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και μεγάλα φράγματα με μεγάλη χωρητικότητα.

Παρόλα αυτά, επεσήμανε ο κ. Βαρνάβα, η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τη βροχόπτωση, από τη μια και η συγκέντρωση νερού στα φράγματα, από την άλλη, που επιτρέπουν μόνο τον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό, οδήγησαν στην αξιοποίηση και μη συμβατικών υδάτινων πόρων, όπως είναι τα εργοστάσια αφαλάτωσης, η χρήση ανακυκλωμένου νερού και τα μέτρα εξοικονόμησης νερού για τα δημόσια κτίρια και τα νοικοκυριά. Αναφέρθηκε δε και στην ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων με τρίτες χώρες.   

Ο κ. Βαρνάβα ενέμεινε στο γεγονός ότι η λύση για την υφιστάμενη και τη μελλοντική κατάσταση των υδάτων βρίσκεται σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται και να εφαρμόζονται σε συλλογικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται απαραίτητη η άσκηση πιέσεων προς τις κυβερνήσεις μας, ώστε οι μεταρρυθμίσεις αυτές να εφαρμόζονται αποτελεσματικά και να οδηγούν σε βιώσιμη διαχείριση του νερού στο μέλλον, είπε κλείνοντας.
_________________