22/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ



Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας στην εκπομπή
«Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ


Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και πώς αυτές επηρεάζουν τον σχεδιασμό των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και το ζήτημα των τιμών των καυσίμων, μονοπώλησαν τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε τα ακόλουθα:

Ερώτηση: Συνεχίζονται κανονικά οι εξορύξεις ή τουλάχιστον οι προσπάθειες της ΕΝΙ;

Απάντηση: Συνεχίζονται κανονικά στο δυνητικό κοίτασμα «ΟΝΑΣΑΓΟΡΑΣ». Είμαστε σε καθημερινή επαφή με την εταιρεία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τόσο ηλεκτρονικά όσο και από κοντά. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, είμαστε ακριβώς στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και στο βάθος που θα έπρεπε να είμαστε αυτή τη στιγμή.

Ερώτηση: Την προηγούμενη φορά με την εξόρυξη της NOBLE υπήρξαν παρενοχλήσεις ή τουλάχιστον ενοχλήσεις των ελικοπτέρων της Noble που πηγαινοερχόντουσαν στο τεμάχιο. Παρατηρήθηκε από πλευράς των Τούρκων παρόμοιο περιστατικό ή τα ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται στην εξέδρα συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους χωρίς κανένα πρόβλημα;

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε μέχρι τώρα οτιδήποτε. Ούτε όσον αφορά τις πτήσεις, ούτε όσον αφορά τον ανεφοδιασμό, ούτε όσον αφορά τη γεώτρηση αυτή καθαυτή. Βέβαια, όσο προχωρούμε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την προκλητικότητα της Τουρκίας και μέχρι που αυτή μπορεί να φτάσει, αλλά μέχρι αυτού του σημείου δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ερώτηση: Είναι ορατό το τουρκικό σκάφος από το σημείο που γίνεται η γεώτρηση;

Απάντηση: Λαμβάνουμε κάθε περίπου μια ώρα αναφορά για τις κινήσεις όλων των τουρκικών σκαφών, πολεμικών, ή ακόμα και του Barbaros και των συνοδευτικών του. Τα πολεμικά ουσιαστικά παρακολουθούν από μια απόσταση 5χλμ.. Σε ό,τι αφορά το Barbaros το ίδιο, αυτό δεν είναι ορατό από την εξέδρα.

Ερώτηση: Αυτό που είναι νεώτερο και πάλι σε σχέση με τη γεώτρηση της Noble είναι ότι αυτή τη φορά, Λειτουργοί του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκονται σχεδόν καθημερινά πάνω στο Saipem10000;

Απάντηση: Όχι καθημερινά, θα αρχίσει αυτό από τις αρχές του άλλου μήνα όταν μπούμε στο κρίσιμο στάδιο της γεώτρησης. Οι Λειτουργοί επισκέπτονται την πλατφόρμα και θα αρχίσουν και άλλες υπηρεσίες καθώς μπαίνουμε στο κρίσιμο στάδιο της γεώτρησης. Όντως, οι Λειτουργοί λαμβάνουν την ανάλογη εκπαίδευση, ούτως ώστε να μένουν κιόλας από τις αρχές του ερχόμενου μηνός στην πλατφόρμα.

Ερώτηση: Άρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν Λειτουργοί του Υπουργείου Ενέργειας στην πλατφόρμα;

Απάντηση: Για πολυήμερες επισκέψεις όχι. Επισκέπτονται και επιστρέφουν. Κι αυτό γίνεται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πολυήμερες επισκέψεις θα αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα όταν μπούμε στο κρίσιμο στάδιο της γεώτρησης.

Ερώτηση: Αν σωστά αναφέρεται από τον Τύπο σήμερα, θα είναι στελέχη τόσο της Υπηρεσίας Ενέργειας όσο και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος;
Απάντηση: Δεν θα είναι όλοι ταυτόχρονα. Για κάποιες μέρες στο γεωτρύπανο θα πηγαίνουν οι Λειτουργοί της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων. Από εκεί και πέρα, καθήκοντος, τα υπόλοιπα Τμήματα θα επισκέπτονται την πλατφόρμα για το δικό τους μέρος εργασίας.

Ερώτηση: Είστε σε επαφή και με τα κεντρικά γραφεία της ΕΝΙ; Τους μεταφέρετε τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα;

Απάντηση: Κατά κύριο λόγο, μεταφέρονται οι εξελίξεις από τα τοπικά τους γραφεία στην Κύπρο, αλλά πρέπει να πω ότι σε λίγες μέρες αναμένω τις επισκέψεις κάποιων εκ των Αντιπροέδρων της εταιρίας από τα κεντρικά γραφεία για να συζητήσουμε τόσο αυτό για τις εξελίξεις, αλλά κυρίως τα επόμενα βήματα όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι.

Ερώτηση: Και παραμένει ως πρόγνωση ή ως δεδομένο ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα εντός Δεκεμβρίου.

Απάντηση: Παραμένει, για αυτό έχω πει ότι βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων μας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα εντός Δεκεμβρίου. Τώρα, να υπενθυμίσω ότι στη γεώτρηση της Noble το 2013 υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που μας καθυστέρησε περίπου μια βδομάδα, αλλά ευελπιστούμε ότι θα κυλίσουν όλα ομαλά και θα έχουμε το πρώτο αποτέλεσμα από τον «ΟΝΑΣΑΓΟΡΑ» εντός Δεκεμβρίου.

Ερώτηση: Από την Total έχουμε κάποιο νέο; Κάποιοι συνδέουν τον χθεσινό θάνατο του επικεφαλής της εταιρίας με τα της Κύπρου και την πιθανότητα να καθυστερήσουμε.

Απάντηση: Δεν θα τα συνέδεα, ήταν πράγματι ένα τραγικό γεγονός αυτό που έγινε χθες. Ήδη από χθες απέστειλα επιστολή στην Total εκφράζοντας τα συλλυπητήρια τόσο του Υπουργείου όσο και της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τον χαμό του Εκτελεστικού Διευθυντή της εταιρίας. Αλλά μιλάμε για εταιρίες, οι οποίες έχουν πολύπλευρες δραστηριότητες και δεν πιστεύω ότι αυτό το τραγικό γεγονός να επηρεάσει.

Ερώτηση: Έχουμε κάποια επαφή και με αυτούς σε σχέση με τα όσα γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη;

Απάντηση: Και με τις τρεις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουμε πολύ συχνές επαφές.

Ερώτηση: Δεν διαπιστώσατε αναστολή ενδιαφέροντος ή να έχουν οποιαδήποτε επίδραση αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας στην εξαγγελθείσα δραστηριότητά τους.

Απάντηση: Οι εταιρίες αυτές είναι συνηθισμένες να λειτουργούν σε δύσκολα περιβάλλοντα τόσο πολιτικά όσο και άλλα. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά τον προγραμματισμό τους, δηλαδή δεν έχουν αποθαρρυνθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε ότι στον αδειοδοτικό γύρο και στην πρόθεσή τους να υποβάλουν προσφορές για τη δραστηριοποίησή τους στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξαν παρεμβάσεις από πλευράς Τουρκίας, τις οποίες και οι ίδιες οι εταιρίες αγνόησαν. Έτσι δεν επηρεάζονται, είναι συνηθισμένες να δουλεύουν σε δύσκολες περιοχές και από εκεί και πέρα παραμένει το τεχνικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα του τι θα τους δείξει η κυπριακή θάλασσα.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε και στο θέμα που αναφερθήκατε χθες στην Επιτροπή Εμπορίου, τις τιμές των καυσίμων. Κάποιες εφημερίδες θεωρούν ότι τα όσα δηλώσατε εντός της Επιτροπής είναι στην ουσία «ωμή παραδοχή που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδιας».

Απάντηση: Όπως δήλωσα χθες, και νομίζω ότι κάποιος αν τα δει με κανονικό φακό, πράγματι υπάρχει έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων. Και θα δώσω ένα παράδειγμα: τρεις εταιρίες εισαγωγής πετρελαιοειδών ελέγχουν περίπου 80% των ποσοτήτων που καταναλώνονται και πέραν του 95% των πρατηρίων ελέγχονται από αυτές τις εταιρίες. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Από εκεί και πέρα, για αισχροκέρδεια ή για οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες, θα πρέπει να τα δει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που ήταν και η ίδια παρούσα χθες στη συνεδρία. Εμείς παραθέσαμε τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι λιανικές τιμές. Έχουμε δεσμευτεί και θα καταθέσουμε αυτή τη μεθοδολογία στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών και θα προσπαθήσουμε να τη δημοσιεύσουμε και στην Εφημερίδα μας για να έχουμε πλήρη διαφάνεια.

Σε αυτό το σημείο, να μου επιτρέψετε να τονίσω ότι η αγορά πετρελαιοειδών στην Κύπρο δεν είναι ρυθμιζόμενη αγορά. Η αγορά των πετρελαιοειδών είναι πλήρως απελευθεροποιημένη από το 2004

Ερώτηση: Ναι, αλλά τονίζουν όλοι ότι υπάρχει μια φόρμουλα με την οποία υπολογίζουν τις τιμές των καυσίμων, στην οποία αναφερθήκατε κι εσείς προηγουμένως, και αυτή η φόρμουλα είναι αδιαφανής σε τέτοιο σημείο που ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο, αφήνοντας αυτή τη φόρμουλα να ισχύει, επιτρέπει τη δημιουργία καρτέλ.

Απάντηση: Και για να αφαιρέσουμε οποιεσδήποτε σκιές, θα τη δημοσιεύσουμε, θα την κοινοποιήσουμε και στη Βουλή. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εισηγήσεις για ενδεχόμενους τρόπους βελτίωσης. Έχουμε συνάντηση αυτή την εβδομάδα και με τον Γενικό Ελεγκτή για να εξετάσουμε ακριβώς αυτή τη φόρμουλα. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιεσδήποτε εισηγήσεις για τον τρόπο που υπολογίζεται αυτή η τιμή.

Αντιλαμβάνεστε, έχουμε φορτία πετρελαιοειδών που έρχονται σε διαφορετικά διαστήματα, έχουμε τα φορτία αυτά να έρχονται σε διαφορετικές τιμές, υπάρχουν ήδη αποθηκευμένα καύσιμα σε άλλη τιμή. Πρέπει να βγει ένας μέσος όρος με βαρύτητα αυτό που λέμε wages average. Ευχαρίστως να τα καταθέσουμε και να ακούσουμε εισηγήσεις για τρόπους βελτίωσής τους.

Ερώτηση: Αντιλαμβανόμαστε από την τοποθέτησή σας ότι ο μόνος τρόπος να μην ελέγχεται η αγορά από τρεις εταιρίες είναι μάλλον να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι και να αυξηθούν και τα πρατήρια;

Απάντηση: Ένας από τους τρόπους που εισηγηθήκαμε χθες στη Βουλή ήταν ακριβώς με την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων ενδεχομένως να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καινούργιους εισαγωγείς. Το δεύτερο που εισηγηθήκαμε είναι να γίνει μια προσπάθεια απεγκλωβισμού των πρατηρίων πετρελαιοειδών από τις εταιρίες. Αυτό μπορεί να γίνεται στο εξωτερικό, και το έχουμε ακούσει στη Βουλή από τις εταιρίες, αλλά στο εξωτερικό δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση των ποσοτήτων από τόσο λίγες εταιρίες. Επομένως, ο απεγκλωβισμός των πρατηρίων από τις εταιρίες θα μπορέσει να τους επιτρέψει να αγοράζουν από οπουδήποτε στην πιο φτηνή τιμή, όχι συγκεκριμένα από κάποιον που εισάγει καύσιμα.

___________________